Inwoners Kennemerland sporten meer dan landelijk

Nieuws

HAARLEM – Ruim driekwart van de inwoners van Kennemerland ervaart zijn gezondheid als goed of zeer goed. Daarmee doet Kennemerland het goed in vergelijking met andere GGD-regio’s. Ook heeft Kennemerland meer sportende inwoners dan landelijk. Daarentegen zijn er in onze regio meer ouderen die overmatig drinken.
Dit en veel meer blijkt uit het grootschalige Gezondheidsmonitor onderzoek van GGD Kennemerland onder volwassenen (19 t/m 64 jaar) en ouderen (65 plus). De resultaten leveren informatie voor gemeentelijk gezondheidsbeleid en bieden aanknopingspunten voor preventie.
Bijna 16.000 Kennemerlandse inwoners van 19 jaar en ouder vulden eind 2016 een vragenlijst in over hun gezondheid, welbevinden en leefstijl. Het onderzoek is gelijktijdig uitgevoerd door alle GGD’en in Nederland, net als in 2012. Door de gezamenlijke aanpak van GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen cijfers van de GGD-regio’s worden vergeleken met het landelijke gemiddelde.


Kwaliteit van leven

Verreweg de meeste mensen (91 procent) geven aan voldoende regie over hun eigen leven te hebben. Één op de drie inwoners heeft één of meer langdurige ziekten. 41 procent van de mensen is matig of ernstig eenzaam, 9 procent is ernstig eenzaam. Ouderen zijn vaker eenzaam dan volwassenen (47 procent versus 39 procent), maar ernstige eenzaamheid komt bij beide leeftijdsgroepen even vaak voor. 6 procent van de inwoners heeft dit jaar suïcidale gedachten gehad. Ruim de helft van hen (57 procent) heeft hier met iemand over gesproken.
Wat betreft gunstige leefstijlfactoren wijst de Gezondheidsmonitor uit dat 65 procent van de inwoners aan de landelijke beweegnorm voldoet. Daarnaast sport 61 procent van de volwassenen en 40 procent van de ouderen in Kennemerland minstens één keer per week, landelijk is dat respectievelijk 56 procent en 35 procent.
Deze en veel meer resultaten, ook op gemeenteniveau, zijn te vinden op www.gezondheidsatlaskennemerland.nl.