Goed voorbereid aan de start bij de Vitaminstore Halve van Haarlem

Nieuws

HAARLEM - SportSupport organiseert zondag 24 september voor de 33e keer de Vitaminstore Halve van Haarlem. Een enkeling loopt ongetraind mee, maar de meeste deelnemers zijn goed voorbereid.
Zo ook de 60-jarige Johan Neve. Hij doet al mee vanaf 1985 en stond aan de start van de allereerste TROS-loop. "Helaas heb ik niet elk jaar meegedaan. Vanaf mijn 12e jaar loop ik hard. Ik trainde een beetje in mijn eentje en liep als recreant mee bij wedstrijden. Ik ben op eigen houtje marathons gaan lopen en pas rond mijn 50e jaar ben ik lid geworden van KAV Holland. Ik mocht meedoen met het groepje snelle lopers, maar Marcel de Graaf en Cyril Mica gingen toch wel heel erg hard voor mij. Gek genoeg stond ik in de categorie 50 opeens af en toe op het podium. En na mijn 55e was ik de niet te kloppen man van de regio”, lacht de Haarlemse SEH-verpleegkundige. "Mijn carrière is laat gestart, maar ik ging zelfs meedoen met NK’s, waar ik dan weleens brons of zilver won.”
Neve had de smaak te pakken. Hij wilde hoe dan ook een keer Nederlands kampioen worden op de vijf kilometer. "Desnoods wilde ik doorgaan tot ik 105 zou zijn. Dat is gelukkig niet nodig gebleken. Ik heb er heel hard voor getraind, ben zelfs een week op trainingsstage in Portugal geweest met TDR met onder meer Michel Butter, maar het is me gelukt. Enkele weken geleden heb ik op het NK een gouden medaille gewonnen op de 5000 meter in de categorie masters 60."
Doel gehaald, missie geslaagd, zou je zeggen. Maar Neve wil nog meer. "Er zit nog steeds een stijgende lijn in. Zolang ik me zo fit en vitaal voel, wil ik door blijven gaan. Ik wil nu eigenlijk ook nog wel Europees kampioen worden, laten we zeggen voor mijn 65e. In augustus doe ik mee met het EK in Denemarken en dan zal ik eens even kijken hoe het met de rest van de deelnemers gesteld is.”
"En natuurlijk ben ik er op 24 september ook bij. Ik loop de halve marathon, mijn eerste dit seizoen. Een fantastische loop. Zeker als de terugweg weer via de Zeeweg gaat. Er zitten een paar leuke heuveltjes tussen. Tot het Brouwerskolkje loop je heerlijk rustig en dan barst het los. Muziek, heel veel publiek en volop aanmoedigingen. Dat geeft je vleugels, zeker omdat je dan weet dat je er bijna bent. En ook op de Grote Markt is het feest. Alles en iedereen is aanwezig; ons kent ons. Het is een complete thuiswedstrijd. Ik ga er weer volop van genieten! In de loopsport is veel respect voor elkaars prestatie en veel sportiviteit. Dat maakt het zo fijn.”