Haarlems honkbalfeest gaat met z'n tijd mee - Honkbalweek 'nieuwe stijl': 'Een verrassende line-up en veel verm

Nieuws

HAARLEM - De organisatie van de Honkbalweek Haarlem 2016 heeft het wedstrijdschema voor de 28ste editie van het sportevenement, dat dit jaar plaatsvindt van 15 tot en met 24 juli, bekendgemaakt. Tevens is de kaartverkoop voor het honkbaltoernooi van start gegaan. Het deelnemersveld van de tweejaarlijkse honkbalweek telt vijf teams. Nederland, Japan, Chinese Taipei, Australië en Curaçao maken hun opwachting in het Pim Mulierstadion.


Hoewel het uitgangspunt van de organisatie een deelnemersveld van zes ploegen was, is de Honkbalweek Haarlem er 'ondanks verwoede pogingen en tot grote spijt' niet in geslaagd deze wens in vervulling te laten gaan. Lang zag het ernaar uit dat een Amerikaanse afvaardiging zou afreizen naar Nederland voor het toernooi, maar deze heeft zich moeten terugtrekken. Toch zit de organisatie niet bij de pakken neer. "Op een gegeven moment moeten knopen doorgehakt worden. Dat is gebeurd. Dit deelnemersveld geeft honkballiefhebbers de kans om 'nieuwe' teams aan het werk te zien. Ik denk dat we kunnen spreken van een verrassende en leuke line-up", zegt Janne de Kan, verantwoordelijk voor communicatie & PR, namens de Honkbalweek Haarlem.

Het evenement start vrijdagavond 15 juli met de wedstrijd tussen Japan en Curaçao. Een dag later neemt het succesvolle Nederlandse honkbalteam het op tegen Curaçao. De regerend Europees kampioen speelt vervolgens op 17 juli tegen Chinese Taipei, Japan is op 19 juli de tegenstander. Oranje sluit de eerste fase van het toernooi op 20 juli af tegen de 'Aussies'. De plaatsingswedstrijden starten donderdag 21 juli, de finalestrijd staat zondag 24 juli te gebeuren. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Kaarten voor het honkbaltoernooi zijn te verkrijgen via de website www.honkbalweek.nl, de Facebook-pagina van het evenement en het officiële verkooppunt Sporthuis Nihek.

'Festivalsfeer'


Ondertussen is de organisatie druk bezig met het 'randgebeuren'. De komende weken moet duidelijk worden wat bezoekers van de honkbalweek náást het sportieve aspect te wachten staat. "De hoofdfocus ligt op honkbal, dat is duidelijk", zegt De Kan. "Maar ook om het sportieve deel heen gaat veel gebeuren. We zijn met verschillende partijen in gesprek om een bezoek aan de Honkbalweek Haarlem tot een feestje voor het hele gezin te maken. Het entertainmentprogramma wordt een breed gebeuren, waarbij alle leeftijden aan bod komen. Het is de bedoeling een soort 'festivalsfeer' te creëren. Uiteraard met veel muziek en ander entertainment, maar bijvoorbeeld ook een slagkooi."

"Momenteel werken we aan het samenstellen van de line-up in de feesttent. Hier zullen onder meer coverbands uit de regio en dj's voor de muzikale omlijsting zorgen, zodat er een echt honkbalfeestje ontstaat." De extra aandacht voor wat er náást het veld gebeurt, is 'een must in deze tijd'. "Daar is tijdens voorgaande edities wat minder bij stilgestaan. Het is belangrijk dat we meegaan met de tijd. Wat willen bezoekers? Daar spelen we nadrukkelijk op in. Het sportieve gedeelte en het vermaak worden meer één geheel."

'Ankerpunt'


De reacties op het vernieuwde honkbalfeest zijn vanuit vrijwel alle hoeken positief, stelt De Kan. De warme woorden van ambassadeur Mart Smeets, de nestor van de vaderlandse sportjournalistiek, bevestigen dat de organisatie op de juiste weg is. 'De Honkbalweek Haarlem is voor mij een der ankerpunten binnen de Nederlandse sport. Ieder jaar weer trokken enthousiastelingen naar de Randweg; manden vol eten en drinken voor diegenen die twee wedstrijden per dag zagen, waar maakte je zoveel warme sportliefde mee?', schrijft Smeets op de website van het toernooi. 'Ik ben gewoon blij en enthousiast dat er mensen zijn die het smeulende vuurtje - dat nog wel aanwezig was rond de Honkbalweek Haarlem - aan willen blazen'.

De Kan is het roerend eens met Smeets: "Het evenement zit in de lift, is weer aan het groeien. We merken duidelijk dat er weer meer interesse is voor de Honkbalweek Haarlem. Leuk om te zien dat die belangstelling, vanuit alle geledingen, er is en dat men ziet dat we met iets nieuws bezig zijn." Meer informatie en het laatste nieuws over de Honkbalweek Haarlem is te vinden op www.honkbalweek.nl.