Opening vijf watertappunten in Haarlem

Nieuws

HAARLEM - Eén van de vijf watertappunten in Haarlem werd woensdag 11 mei officieel geopend op de Grote Markt. Naast de markt komen taps op het Stationsplein, Waertmolenpad, Kleverlaan en Kleine Houtweg. Een watertappunt is een drinkwatervoorziening in de openbare ruimte waarbij iedereen gratis zijn of haar flesje met kraanwater kan vullen. Dit is een initiatief van de gemeente Haarlem in samenwerking met drinkwaterbedrijf PWN.

Wethouder Cora-Yfke Sikkema en Joke Cuperus, directeur PWN, namen de watertap op de Grote Markt officieel in gebruik. In steeds meer steden komen openbare watertappunten. De gemeente wilde ook in Haarlem watertappunten in de openbare ruimte. De tappunten zijn voortgekomen uit de motie 'Heerlijk Haarlems Drinkwater', waarin de gemeenteraad het gezonde en duurzame karakter (minder plastic flesjes en minder rommel op straat) van watertappunten aankaartte. De eerste honderd dorstige bezoekers die woensdag 11 mei na de opening langskwamen, kregen een waterfles aangeboden door PWN. Cuperus: "Kraanwater in Nederland is duurzaam en van topkwaliteit. Het behoort zelfs tot het beste van Europa. Met een PWN-tappunt wordt het drinken van kraanwater voor iedereen nog toegankelijker. Daarnaast is het niet alleen een bijdrage aan een schoner milieu, maar wordt ook een gezonder alternatief geboden."

Beter milieu

Sikkema wijst op dit milieuaspect: "Dagelijks gooien we in Nederland 500.000 plastic flesjes weg, terwijl het kraanwater in Nederland tot het beste van Europa behoort. Met het watertappunt laat de gemeente zien dat ze een bijdrage levert aan een beter milieu." De watertappunten staan van ongeveer maart tot en met november in de openbare ruimte. Voor de vorstperiode haalt PWN de tappunten weg, controleert ze en slaat ze op tot de volgende lente.
Maandag 16 mei onthullen PWN en de ANWB een gezamenlijk drinkwatertappunt bij Informatieboerderij Zorgvrij in Recreatiegebied Spaarnwoude. Dit is het eerste gezamenlijke tappunten van PWN en de ANWB. Joke Cuperus (directeur PWN) en Frits van Bruggen (ANWB) dragen dit een drinkwatertappunt over aan Annette Baerveldt, die namens het bestuur van het recreatieschap aanwezig zal zijn. Watertappers die op Tweede Pinksterdag na de opening om 14.00 uur bij de boerderij langskomen, krijgen - zolang de voorraad strekt - een hervulbare waterfles aangeboden door PWN.