De Grootste Band van Nederland op de Grote Markt - 250 muzikanten vormen zondag de grootste band van Nederland

Nieuws

HAARLEM – Maar liefst 250 bandleden – 42 drummers, 43 bassisten, 88 gitaristen en bijna 90 vocalisten – spelen zondag 29 mei om stipt 13.00 uur het nummer ‘Rockin’ in the free world’ van Neil Young op de Grote Markt in Haarlem. Een van de bandleden is burgemeester Bernt Schneiders. “Ik ben met het idee voor de grootste band naar de gemeente gestapt en Bernt Schneiders – zelf bassist - was enthousiast en gaf zelfs aan mee te willen doen!”, aldus initiatiefnemer Alain Timmers.


Timmers zag een vorig jaar zomer een Italiaanse versie van ‘De Grootste Band’ voorbij komen waarbij een nummer van The Foo Fighters gespeeld werd en hij kon het idee om dit ook in Haarlem te organiseren niet uit zijn hoofd krijgen. “Vanaf augustus zijn we gestart met de voorbereidingen. Via Facebook kregen we een overweldigend aantal reacties binnen van muzikanten die mee wilden doen.”

Alle bandleden werden in januari uitgenodigd in Patronaat en hier werd bekend gemaakt welk nummer gespeeld zou worden. “Alle partijen – de drummers, de bassisten, de gitaristen en de vocalisten - hebben een linkje gekregen naar ons eigen YouTube kanaal zodat ze thuis hun partij konden oefenen. Zondag spelen we voor het eerst samen”, aldus Timmers. Zondag wordt ook de videoclip gemaakt. Deze wordt op een later tijdstip gepresenteerd.

Met dit muzikale spektakel vraagt de stichting ’De Grootste Band van Nederland’ (DGBVN) aandacht voor het Jeugdcultuurfonds. “We zochten met onze stichting naar een goed doel die we hieraan konden verbinden. Een van de bestuursleden heeft warme banden met het Jeugdcultuurfonds, dus de beslissing hierover was snel gemaakt. En het is ook een heel nobel, mooi doel; het Jeugdcultuurfonds stelt kinderen die in armoede leven in staat om muzieklessen te volgen.” De organisatie hoopt dat het idee opgepikt wordt door andere gemeenten. “We hopen dat dit een jaarlijks evenement wordt om het Jeugdcultuurfonds te steunen. Wij hebben alles klaar liggen, draaiboeken, tools, andere steden kunnen het zo oppakken.”

DGBVN speelt 29 mei om 13.00 uur het nummer ‘Rockin’ in the free world’ van Neil Young een aantal keer. Vlak daarvoor, om 12.30 uur, mogen alle partijen gaan stemmen. "Dat wordt me toch een klere herrie op de Grote Markt", lacht Timmers. "Het opbouwen start al om 7.00 uur. Het is een heel geregel om iedereen - met apparatuur - op het juist moment hier te krijgen." Om het muziekevenement mogelijk te maken heeft de stichting steun gekregen van vele vrijwilligers, sponsors en een aantal prominente Haarlemmers uit de muziekwereldindustrie.

Het evenement kan alleen door gaan bij mooi weer. “We zijn compleet afhankelijk van het mooi weer. De apparatuur kan wel een klein buitje hebben, maar bij fikse buien houdt het helaas op. We werken met stroom, drumstellen en andere apparatuur, dat kan gevaarlijk worden.” Vrijdag wordt definitief besloten of het gigantische optreden op de Grote Markt van Haarlem van De Grootste Band van Nederland door gaat. Kijk voor meer informatie op www.dgbvn.nl.