Vrijheidsvuur voor Bevrijdingspop Haarlem - Scouts uit Zandvoort halen vuur op in Wageningen

Nieuws

HAARLEM - Scoutinggroep Stella Maris St. Willibrordus uit Zandvoort haalt dit jaar het Bevrijdingsvuur op voor Bevrijdingspop Haarlem in Wageningen.

De scouts in de leeftijd tussen de 5 en 18 jaar overbruggen samen zowel lopend als fietsend ruim 120 kilometer. Het is de eerste keer dat een Scoutinggroep het vuur ophaalt voor Bevrijdingspop. Zowel Bevrijdingspop als Scouting Stella Maris St. Willibrordus vieren hun jubileum dit jaar met respectievelijk 35 en 70 jaar.

Estafette

De tocht start in Wageningen met een aantal van de oudste scouts. In estafettevorm rennen en fietsen zij richting Haarlem. Onderweg worden de scouts steeds afgelost door een jongere groep scouts. Het laatste stuk wordt afgelegd door de allerkleinsten in de leeftijd van 5 jaar. “Het thema van Bevrijdingspop 'Vrijheid geef je door' wordt zo wel heel letterlijk in de praktijk gebracht”, legt Menno Hoekstra, een van de begeleiders en oud Bevrijdingspopvrijwilliger, uit. “Het is voor alle scouts een grote eer om op deze manier bij te dragen aan dit belangrijkste onderdeel van het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. Straks staan ze allemaal met het bevrijdingsvuur op het hoofdpodium voor een groep van een kleine 100.000 bezoekers en dat is een geweldige kick”.
Scouting

Voor scouting is vrijheid een erg belangrijk aspect. De groep ziet het als groot belang dat de leden bewust worden gemaakt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Scouting bestaat al sinds 1907 en was verboden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel groepen in Nederland werden gedwongen te stoppen, maar velen gingen ook illegaal door met kans op arrestatie en deportatie. Scouting Stella Maris St. Willibrordus uit Zandvoort is in 1945 opgericht en bestaat dit jaar 70 jaar. Kijk voor meer informatie over de estafette van het Bevrijdingsvuur op captainhookstra.nl/vuurloop.
Zomerkamp

Sinds 1945 organiseert Scouting Stella Maris St. Willibrordus in Zandvoort elke week samenkomsten voor de 100 jongens en meisjes tussen de 5 en 21 jaar. Bij deze bijeenkomsten staat samenwerking en uitdaging centraal. Elk jaar wordt het seizoen afgesloten met een week zomerkamp naar diverse locaties in binnen- en buitenland. Voor meer informatie, zie www.wilste.nl.
Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Voor meer informatie, zie www.scouting.nl of kijk op www.scoutinghaarlem.nl. Meer informatie over Bevrijdingspop op www.bevrijdingspop.nl.