Goed nieuws

Partnerbijdrage
Bert van de Velden
Bert van de Velden (Foto: Melanie Caitlin)

In mijn omgeving gaat het gesprek over de stijgende prijzen, de zorgen over de energievoorziening, het klimaat en meer, maar minder over de coronapandemie. Als ik daar wel eens naar vraag, krijg ik vaak de reactie “maar dat is toch nu onder controle”? ‘Toch nog even een vaccinatie en dan kunnen we het achter ons laten?’

Tot op zeker hoogte klopt dat beeld. Afgelopen week kwam naar buiten dat de Wereld Gezondheidsorganisatie vindt dat we op de goede weg zijn waar het gaat om de beheersing van de  coronapandemie en het erop lijkt dat dit op zijn einde loopt. Een belangrijke toevoeging die de WHO maakt, is dat alle landen in de wereld zich dan wel moeten blijven inzetten om de verspreiding van het virus te blijven bestrijden en waar het de kop opsteekt in te dammen.

We blijven alert

Daar zijn we in onze regio nog steeds volop mee bezig. Er komen nog steeds meldingen binnen – als ik dit schrijf ongeveer 50 per dag – dat mensen zijn getroffen door covid-19 en als dat zich laat zien in een omgeving waar kwetsbare mensen verblijven, wordt daar gerichte actie op genomen. We doen het niet meer op dezelfde manier als aan het begin van de pandemie, maar we blijven alert.

Niet verslappen

Het is belangrijk dat we niet verslappen en ons realiseren dat de bestrijding van het virus nog immer urgent is. Twee weken geleden bevond Nederland zich in de dalende lijn van de zomergolf, maar er is nu alweer stabilisatie en zelfs mogelijk een lichte stijging. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater, het aantal ziekenhuisopnames en meldingen aan de GGD nemen weer toe.

Vernieuwde vaccins

De komende maanden gaan we weer vaccineren. Iedereen van 12 jaar en ouder kan dit najaar een herhaalprik tegen corona halen. Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan. Daarvoor maken we gebruik van vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus. 

Klachten? Blijf thuis

Natuurlijk staat het vaccineren niet alleen. Ook dit najaar blijft het (zoals altijd) belangrijk om uw handen te wassen, te niezen in de elleboog en bij klachten thuis te blijven en een zelftest te doen. Klaar voor de herhaalprik? Check dan onze website om te kijken of u al aan de beurt bent. 

Samen sterk en gezond

We vaccineren tijdens de najaarscampagne alleen op afspraak om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken, dus plan uw bezoek van te voren in. Wij staan zoals altijd klaar voor de gezondheid van alle inwoners. Zo gaan we samen sterk en gezond het najaar in.