Column GGD: Vaccineren op volle kracht

Partnerbijdrage
Bert van de Velden.
Bert van de Velden. (Foto: Melanie Caitlin)

Het was vorige week toch wel leuk om te horen dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de club van vroeger Prins Pieter van Vollenhoven en nu van Jeroen Dijsselbloem, waardering uitsprak voor de grote inspanningen die de GGD’n in Nederland hebben geleverd op het vlak van vaccineren tegen corona. Meer in het bijzonder de zorgvuldigheid en kwaliteit van de uitvoering. Het is altijd fijn als inspanningen worden erkend. 

De medewerkers van de GGD werken zich al jarenlang uit de naad, dus dit is echt een steuntje in de rug. Helemaal op het moment dat de coronacijfers verslechteren. Dat laat zich niet alleen zien in de opnames in ziekenhuizen, maar ook in de uitval van personeel. Personeel dat in alle sectoren zo hard nodig is. Dat maakt het extra van belang om gevaccineerd te zijn. We zijn dus weer volop aan het vaccineren. Er wordt sinds 19 september op volle kracht gevaccineerd in onze druk bezochte locaties in Haarlem, IJmuiden, Velsen en Nieuw-Vennep. Vorige week gingen de laatste uitnodigingen voor de 60-plussers op de bus en deze week krijgt iedereen onder de 60 de gelegenheid om een afspraak te maken voor een herhaalprik.

Dat het nog niet altijd op rolletjes gaat bleek wel na de oproep aan 70plussers en kwetsbaren om zich vanwege de oplopende cijfers te laten vaccineren. Uitnodigingen bleken niet te zijn verstuurd of aangekomen, waardoor sommigen van u ertegenaan liepen zich wel te willen vaccineren, maar geen afspraak konden maken. Dat is bijzonder spijtig, maar ook met de goede rapportcijfers van de Onderzoeksraad in de hand, is dat nog geen garantie dat alles goed gaat. De problemen met het maken van afspraken bij de landelijke GGD-organisatie lijken opgelost, dus er staat niets in de weg om u te laten prikken. Zelfs als er geen brief van het RIVM is ontvangen kan een afspraak worden gemaakt. Vanaf deze week kunnen ook de 60minners een afspraak maken voor de herhaalprik. Dit gaat stap voor stap van oud naar jong. Zij ontvangen geen brief. Kijk op planjeprik.nl of u aan de beurt bent.

Dat vaccineren doet u niet alleen ter bescherming van u zelf. Hoe hoger de vaccinatiegraad des te groter de kans dat circulatie van het virus ernstig wordt gehinderd en kwetsbare burgers minder snel geraakt kunnen worden door het virus en als het virus hen toch treft minder ziek zullen worden. Dus laten we daarin solidair zijn. Daarnaast is en blijft het motto om de basisspelregels in acht te nemen, dus houdt anderhalve meter afstand, nies in de elleboog en was regelmatig uw handen. Het is en blijft volhouden, maar met elkaar slaan we ons er wel doorheen.