Column GGD: Ook zonder afspraak vaccineren

Partnerbijdrage
Bert van de Velden
Bert van de Velden (Foto: Melanie Caitlin)

Inmiddels is het alweer 6 weken geleden dat we met de najaarscampagne vaccineren zijn gestart. In totaal hebben wij in de Veiligheidsregio Kennemerland nu ongeveer 94.000 vaccinaties gezet. 

Waar in de loop van de campagne mensen op basis van leeftijd werden uitgenodigd voor de herhaalprik, zijn inmiddels alle leeftijden (12+) aan de beurt. De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met vernieuwde vaccins. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant, dan de originele vaccins.

We merken dat u onze vaccinatielocaties goed weet te vinden. Met name de locaties in Haarlem en de Haarlemmermeer (waar we gebruik mochten maken van de Vanzantenhal) zijn populair. Op de locaties in IJmuiden en Velsen-Noord is nog voldoende ruimte en kunnen we deze week gaan vaccineren op vrije inloop.

We hopen natuurlijk dat u gebruik maakt van deze mogelijkheid. Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Maar hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder het virus zich kan verspreiden. Een vaccinatie beschermt niet alleen u zelf, maar ook de mensen om u heen, zeker als zij kwetsbaar zijn. Stel dat u iemand ontmoet die het virus heeft en u bent gevaccineerd, dan word u waarschijnlijk niet besmet. De kans is dan een stuk kleiner dat u anderen besmet, zoals een familielid of collega. De gedachte dat het allemaal wel meevalt als je door corona getroffen wordt zie ik met regelmaat gelogenstraft. Sommige mensen worden er echt beroerd van en als je weinig weerstand hebt loop je risico.

Het is uiteraard ook mogelijk om een afspraak te maken op een van onze locaties via planjeprik.nl. Bijvoorbeeld in de Graankorrel in Hoofddorp, waar we tot eind december ook gaan prikken. Vrije inloop is vooralsnog alleen mogelijk in Velsen-Noord en IJmuiden, maar we bekijken continu of dat ook op de andere locaties mogelijk is. Bent u van plan zonder afspraak langs te komen? Check dan voor de zekerheid eerst even onze website: ggdkennemerland.nl. Ik hoop u snel te mogen verwelkomen! En laten we ons vooral blijven houden aan de basisregels.