De Dag van de Mantelzorg werd goed bezocht.
De Dag van de Mantelzorg werd goed bezocht. (Foto: De Coalitie)

Dag van de Mantelzorg druk bezocht

Partnerbijdrage

Nederland telt zo’n vijf miljoen mantelzorgers. De overheid verwacht dat rond 2024 iedere Nederlander voor een naaste zorgt. Maar wie zorgt er voor de mantelzorgers? Tandem Centrum voor Mantelzorgondersteuning Zuid-Kennemerland organiseerde daarom in samenwerking met andere organisaties tijdens de Dag van de Mantelzorg op donderdag 10 november diverse activiteiten. De deelnemende mantelzorgers waardeerden dit zeer. “Gewoon even lekker ontspannen, praten met andere mantelzorgers. Ik was er hard aan toe”, aldus één van de deelnemers.

Gewoon even lekker ontspannen

In voorgaande jaren organiseerde Tandem de activiteiten op een centrale plaats, zoals de Philharmonie in Haarlem. Vorig jaar koos Tandem voor een andere opzet met diverse activiteiten in de regio. Dat leverde vooral positieve reacties op. Nicoline Vrouwe, Coördinator Tandem Centrum voor Mantelzorgondersteuning: “Bij mantelzorgers wordt vaak gedacht aan ouderen, maar er zijn veel mantelzorgers die het mantelzorgen combineren met een betaalde baan. Ook jongeren kunnen mantelzorger zijn. We hopen met dit gevarieerde aanbod iedere mantelzorger te bedienen.”

Wandelingen 

Inderdaad viel er voor de mantelzorgers in de diverse gemeentes veel te kiezen. Van een klankschalen ligconcert in de Heemsteedse Oude kerk via een lunch en een documentaire in het Haarlemse Wijkcentrum Alleman tot workshops in Zandvoort en Bloemendaal. Verder werden de films in de Haarlemse Koepel en De Luifel in Heemstede uitstekend bezocht. En dan waren er nog diverse wandelingen. Genoeg te doen dus voor de geregistreerde mantelzorgers in Zuid-Kennemerland.

Bijzondere ervaring 

Eva Badoux is zo’n mantelzorger. Zij zorgt in Heemstede al 16 jaar voor haar man die Parkinson in combinatie met dementie heeft. Plus sinds kort longontsteking. Eva nam deel aan het Klankschalenconcert in de kerk aan het Wilhelminaplein. “Ik ben in deze kerk getrouwd, gedoopt en deed er mee aan de zondagsschoolviering. Heel bijzonder om terug te zijn. Mijn dochter is nu thuis om vaar haar vader te zorgen. Ik moet na afloop wel meteen terug naar huis, want mijn man heeft voortdurend zorg nodig.” 

Kameleon 

Gerrie Olijerhoek zorgde lang voor haar in 2008 overleden man. Haar zoon van 55 woont bij haar in huis, omdat hij een speciale vorm van autisme heeft. Zij bekeek samen met 45 andere aanwezigen in Wijkcentrum Alleman een documentaire over vier mensen met een migratieachtergrond die voor een naaste zorgen. “Het was heel herkenbaar. Als mantelzorger moet je een soort kameleon zijn. Dat helpt. Mijn zoon is gek van gevechtsvliegtuigen. We trekken er regelmatig op uit. Gaan we naar de vliegvelden in Lelystad of Leeuwarden. Mijn kleindochter van 25 woont ook bij ons in huis trouwens. Na het overlijden van mijn dochter verslechterde de relatie met haar vader. Dus trok ze bij mij in. Ik heb veel meegemaakt. De mantelzorgconsulenten van Tandem stonden altijd voor mij klaar.”         

Meerwaarde

Tandem heeft voor mantelzorgers dus absoluut een meerwaarde. Zeker voor de grote groep mantelzorgers die zwaar belast zijn en intensief voor een naaste zorgen. Nicoline Vrouwe: “Tandem is er voor de mantelzorger. Tandem gaat naast de mantelzorger staan en kijkt samen met de mantelzorger wat nodig is om zelf voldoende energie te houden. Dit kan zijn door te luisteren en vragen te stellen, door mee te zoeken naar hulp en ondersteuning, te helpen met een aanvraag voor bijvoorbeeld een indicatie of andere regelzaken of door mantelzorgers in contact te brengen met anderen in een vergelijkbare situatie. Praten over je situatie, gevoelens en problemen delen met anderen, weten dat je niet de enige bent, het helpt echt.”

Bent u mantelzorger, wilt u zich registeren om zo ook van de diensten van Tandem gebruik te kunnen maken of wilt u meer informatie, kijk dan op www.tandemmantelzorg.nl 

Yoga was één van de activiteiten tijdens de Dag van de Mantelzorg.
Afbeelding
Column GGD: Verschil in gezondheid Partnerbijdrage 17 uur geleden
Afbeelding
Lenna is gewend aan een koud huis: 'Bij anderen is het bloedheet' Duurzaam 7 feb, 16:30
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Hertenkamp zonder herten? Algemeen 7 feb, 15:33
Afbeelding
Haarlemse Koepel verwelkomt tweede lichting studenten Partnerbijdrage 7 feb, 12:48
Afbeelding
Geef jouw woonkamer een make-over met A-Meubel Contentsamenwerking 7 feb, 12:00
Afbeelding
Volop entertainment tijdens Gluren bij de Buren VIDEO 7 feb, 11:49
Afbeelding
Première van hoog niveau van WIRWAR Producties Uit 7 feb, 10:53
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
UITTIP: Geniet van 'White Trash' met Glock'45 in Badhuis Haarlem Uit 7 feb, 10:21
Afbeelding
Vervanging Schalkwijkerbrug gestart Algemeen 7 feb, 08:36
Afbeelding
Enorme toeloop voor inzameling voor Turkije bij Selimiye Moskee Haarlem Algemeen 7 feb, 00:19
Afbeelding
Waar in Haarlem kan permanente opvang asielzoekers? Gemeente zoekt naar locaties Algemeen 6 feb, 20:15