Column GGD: Vaccineren werkt!

Partnerbijdrage
Bert van de Velden
Bert van de Velden (Foto: Melanie Caitlin)

Deze week verscheen zeer belangrijk en positief nieuws over vaccineren. De COVID-19-vaccinaties hebben veel ziekenhuisopnames voorkomen, meldde het RIVM namelijk. Volgens een voorzichtige schatting van het RIVM gaat het om bijna 88.000 ziekenhuisopnames in ruim een jaar tijd. Over de hele periode dat het coronavirus ons in zijn greep houdt en de vaccinatierondes die over meerdere jaren zijn uitgevoerd, gaat het waarschijnlijk om nog meer opnames die met vaccineren zijn voorkomen.

De meeste opnames zijn voorkomen bij mensen van 60 jaar en ouder: bijna 70.000. Dat is bijna net zoveel als alle inwoners van Velsen bij elkaar. Een vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd om te kijken hoe de herhaalprik het doet. Het RIVM heeft daar nu ook uitspraken over gedaan. De groep 60-plussers die dit najaar een herhaalprik kreeg, heeft bijna drie keer minder kans op een ziekenhuisopname dan mensen die afzagen van een extra ronde. Bovendien hadden zij een twee keer kleinere kans op een ic-opname dan mensen die minimaal al één vaccinatie kregen toegediend.

Deze resultaten zijn goed nieuws want ze laten zien dat vaccineren werkt. Het zorgt ervoor dat we weten waarom we het doen en waarom het belangrijk is dat onze medewerkers op de vaccinatielocaties voor u klaarstaan.

Daar kunt u sinds kort zonder afspraak langskomen voor een herhaalprik. Maar om vaccineren nog laagdrempeliger te maken, zijn we vanaf deze week ook weer gestart met vaccineren in de wijk. Dat betekent dat u in bijna alle gemeenten bij kleine pop-up locaties zonder afspraak terecht kunt voor een herhaalprik. Op onze website staat een overzicht met de data en locaties. Ik hoop dat deze positieve berichten ons er met zijn allen in sterken en doen geloven dat we op de goede weg zijn.

Bert van de Velden - GGD Kennemerland.