Bert van de Velden
Bert van de Velden (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: Druk, rustig, druk

Partnerbijdrage

Misschien bent u de afgelopen weken langs geweest op een van onze vaccinatielocaties (of één van onze testlocaties wanneer u tot de doelgroep behoort). Daar ben ik uiteraard blij mee. Door uzelf te laten vaccineren, beschermt u uzelf en de mensen om u heen. Onlangs bleek uit onderzoek van het RIVM nog dat ook de herhaalprik de kans op een ziekenhuisopname na besmetting bij ouderen aanzienlijk verkleind.

U bent dan langs geweest bij een van onze vaste locaties in IJmuiden, Velsen of Haarlem, of op een van de vele pop-up locaties in de regio. En mogelijk was het daar tijdens uw bezoek of héél druk, of juist héél rustig. Daarover bereiken mij vragen. Hoe zit dat nu precies? Is er geen middenweg mogelijk waarbij het altijd ongeveer even druk is op onze locaties? Is er soms helemaal geen animo voor de herhaalprik?

Dat laatste is gelukkig niet het geval. In onze regio alleen al zijn er bijna 125.000 gezet.
Feit is dat de drukte op de locaties enorm kan verschillen. Aan het begin van een vaccinatiecampagne – als de meest kwetsbare personen worden uitgenodigd om een prik te komen halen – is het vaak druk en lopen de vaccinatielocaties snel vol. Het is van belang dat zij snel en massaal zich melden voor een prik om zich goed beschermd te weten. Gaandeweg wordt het wat lastiger om een goede inschatting te maken over hoeveel mensen mogen worden verwacht en hoeveel prikkers we daarvoor op de been moeten brengen. Uitgaande van opgedane ervaring in het verleden wordt een verwachting opgemaakt hoeveel van de uitgenodigde doelgroep mag worden verwacht. Dat is voor de GGD het vertrekpunt om te organiseren dat we er klaar voor staan en mensen niet hoeven teleur te stellen.

Helaas zien we dat mensen vaker – we juichen dat niet toe – een andere keuze maken. Naar mate jongere doelgroepen aan de beurt zijn wordt dat meer gezien. Dat brengt met zich mee dat het vaker voorkomt dat het minder druk is op de vaccinatielocatie. Daar passen wij ons op aan, maar dat is nog niet altijd eenvoud. De steeds wisselende aantallen zorgen ervoor dat wij personeel steeds moeten op- en af moeten schalen. Dat is niet de meest ideale situatie en plaatst ons elke keer voor het dilemma om nee te moeten verkopen of overcapaciteit te accepteren. Dat is een tijdelijke situatie Want inmiddels wordt de capaciteit op de vaccinatielocaties afgebouwd en gaan we over naar het vaccineren vanuit POP-up locaties die in gemeenten worden neergezet. In de nabijheid van mensen zodat er geen beletsel is om zich toch te laten vaccineren. Hoe hoger de vaccinatiegraad des te beter.

We moeten in dit stadium van de pandemie voorbereid zijn om snel weer op te kunnen schalen als dat onverhoopt nodig mocht zijn. Dus we staan nog steeds paraat en u bent – mocht u nog geen prik zijn komen halen – de komende tijd van harte welkom!

Bert van de Velden

Afbeelding
Column GGD: Verschil in gezondheid Partnerbijdrage 17 uur geleden
Afbeelding
Lenna is gewend aan een koud huis: 'Bij anderen is het bloedheet' Duurzaam 7 feb, 16:30
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Hertenkamp zonder herten? Algemeen 7 feb, 15:33
Afbeelding
Haarlemse Koepel verwelkomt tweede lichting studenten Partnerbijdrage 7 feb, 12:48
Afbeelding
Geef jouw woonkamer een make-over met A-Meubel Contentsamenwerking 7 feb, 12:00
Afbeelding
Volop entertainment tijdens Gluren bij de Buren VIDEO 7 feb, 11:49
Afbeelding
Première van hoog niveau van WIRWAR Producties Uit 7 feb, 10:53
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
UITTIP: Geniet van 'White Trash' met Glock'45 in Badhuis Haarlem Uit 7 feb, 10:21
Afbeelding
Vervanging Schalkwijkerbrug gestart Algemeen 7 feb, 08:36
Afbeelding
Enorme toeloop voor inzameling voor Turkije bij Selimiye Moskee Haarlem Algemeen 7 feb, 00:19
Afbeelding
Waar in Haarlem kan permanente opvang asielzoekers? Gemeente zoekt naar locaties Algemeen 6 feb, 20:15