Column GGD: IkPas!

Partnerbijdrage
Bert van de Velden
Bert van de Velden (Foto: Melanie Caitlin)

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar de laatste jaren moesten we met veel beperkingen de feestdagen zien door te komen. Geen groot samenzijn bij Sinterklaas of Kerst en weinig ruimte om tijdens de feestdagen vrienden en familie op te zoeken. Gelukkig ziet de wereld er dit jaar weer anders uit. Deze maand zien we onze dierbaren weer en krijgen we de kans om samen te genieten en te reflecteren op het afgelopen jaar (of misschien wel langer). Voor veel mensen gaat dit vanzelfsprekend gepaard met de consumptie van de nodige biertjes en wijntjes.

Ook ik doe daar aan mee. Maar tegelijkertijd probeer ik mij bewust te zijn van het effect van alcohol op de gezondheid. En daarom ben ik blij met het initiatief IkPas, waar dit jaar ruim 35.000 mensen aan meededen. Het doel van IkPas is het creëren van bewustwording om wel of niet te drinken. Om erachter te komen wat alcohol met je gezondheid doet, zet je samen met veel anderen je alcoholgebruik voor 30 of 40 dagen op pauze.

Door tijdelijk geen alcohol te drinken, merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. En ervaren veel mensen het positieve effect om je alcoholgebruik even op pauze te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de deelnemers slaapt beter en zich lichamelijk en geestelijk fitter voelt. Daarnaast wordt geld bespaard, vallen mensen af en hebben het gevoel dat ze een goed voorbeeld afgeven aan de nieuwe generatie.

Ik hoop dat ik uw feestvreugde niet bederf met deze boodschap, maar soms kan het – zelfs tijdens de feestdagen – geen kwaad om eens na te denken over het kleine verschil dat we kunnen maken om onszelf op een eenvoudige manier een stukje gezonder te maken. Ik proost met u op een mooi uiteinde. En daarna een tijdje niet.

Bert van de Velden