Column GGD: Winternoodopvang

Partnerbijdrage
Bert van de Velden.
Bert van de Velden. (Foto: Melanie Caitlin)

Als u dit leest is het misschien al weer wat aangenamer, maar toen ik dit schreef was het bitter koud. De wegen waren als gevolg van ijzel spiegelglad. Geen pretje om buiten te zijn en dat hebben we aan de lijve kunnen merken. 

Voor ons betekent dat over het algemeen dat we naar buiten toe een dikke jas en sjaal dragen en ons best doen het thuis zo warm mogelijk te houden. Zonder daarvoor de kachel alleen maar op hoeven te stoken in deze tijden natuurlijk. Maar voor veel mensen brengt deze kou een hele andere orde van problemen met zich mee. Zij zijn gewend om buiten te slapen, maar tijdens de kou is dat geen optie.

Op die momenten dat het te koud is om buiten te zijn gaat de Winternoodopvang in. Dat betekent in principe dat er meer bedden beschikbaar komen in de opvangcentra. Mensen mogen dan gebruik maken van de opvang, maar zijn daartoe niet verplicht. Dat wordt anders als het kouder dan -10° graden Celsius wordt. De mensen die buitenslapen moeten dan naar binnen, omdat het op medische gronden niet verantwoord is om tijdens extreme koude winter periode (vorst en  gevoelstemperatuur van -10° C) in de openbare ruimten te verblijven of te overnachten.

In dat geval komt het winterteam, bestaande uit verschillende samenwerkende organisaties samen.

De betrokken zorgorganisaties gaan binnen hun eigen bestanden na of er mensen zijn die zich ten gevolge van de extreme kou in kwetsbare omstandigheden verkeren. De medewerkers van de GGD gaan actief op cliënten af die zorg mijdend zijn en geen hulpverlening hebben. Bij cliënten in kwetsbare omstandigheden kan je denken aan daadwerkelijk buitenslapen, maar ook aan mensen in een garagebox, tentje, bootje, caravan, zelfgemaakte hut of ernstig verwaarloosd huis dat onverwarmd is. Daarnaast zet ook de Ambulancezorg zich extra in voor deze groep tijdens de kou. Zij rijden bij extreme kou rond om te kijken of er mensen zijn die hulp nodig hebben en ondersteunen waar mogelijk. Ik ben blij dat onze organisatie op verschillende manieren betrokken is bij het verzorgen van een veilige omgeving voor deze mensen. Laten we ook deze winter weer solidariteit met elkaar tonen, wat uw situatie ook is. Want we hebben elkaar in deze tijden hard nodig.

Bert van de Velden