Laat je betoveren in de ondergrondse crypte van de KoepelKathedraal

Partnerbijdrage
Let op de prachtige details.
Let op de prachtige details. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - December, de maand van de winter, de feestdagen en de magie. De ondergrondse crypte van de Koepelkathedraal is omgetoverd tot een sprookjesachtig en magische kersttafereel. Voor het hele gezin is er wel iets prachtigs te bekijken. Van hele kerstdorpen en kersttreinen tot prachtig met de hand gesneden houten beeldjes van Jozef, Maria en kindje Jezus in de kribbe.

De Bavo aan de Leidsevaart is groot. Het bouwwerk imponeert direct bij binnenkomst. De hoogte van het gebouw, de kapellen aan de zijkant, de biechtruimtes, de glad-in-loodramen. Hoe mooi kan een kathedraal zijn! De crypte, waar de hele kerstshow is gebouwd, ligt ondergronds met de ingang onder de priesterkoor, het gedeelte waar het hoofdaltaar staat. 

80 meter treinspoor verbinden de prachtige kerstdorpen

Eenmaal beneden wordt je opgewacht door de prachtige magie van Kerstmis. Aan de rechterkant staan alle kerstdorpen als maquettes aan elkaar vast gebouwd. Het ene dorp is nog mooier dan het andere! Voor kinderen is het een fantastische schouwspel. Let vooral op de details van de gebouwen, de mensen, de verhoudingen. Aan alles is gedacht. Fantastisch gedaan. Alle dorpen zijn met elkaar verbonden door de treinen die zijn aangelegd door de NZH Hobbyclub Haarlem.  

300 kerststalletjes met beeldjes te zien verzameld uit heel de wereld 

Links van de crypte zijn de nissen die volledig getransformeerd zijn in de traditionele kerstmissetting. Er zijn maar liefst 300 stalletjes te bewonderen met beeldjes die de karakteristieke setting van de geboorte van kindje Jezus uitbeelden. De stalletjes zijn een verzameling van over de hele wereld. Zo zijn er prachtige met de hand gemaakte stallen met beeldjes uit Kameroen, Peru, Italië, Amerika, Kenia, Tanzania en nog veel meer landen. De beeldjes zijn van hout, was, zeepsteen of marmer.  

Bij elk stalletje staat de herkomst van het land vandaan, of het uit een museum komt of van een particulier adres en van welk materiaal alles gemaakt is. Het is een unieke samenstelling van stallen en beeldjes waar je echt even voor kunt uittrekken. 

Formule 1

Voor de kinderen wellicht iets minder interessant. maar zij vermaken zich wel bij de kerstdorpen. Een dorp is wel erg speciaal, en dat is Zandvoort. Het dorp wordt in beeld gebracht met in de hoofdrol het circuit waar Formule 1 rijder Max Verstappen zijn beide Nederlandse F1 races wist te winnen. Een lust voor het oog als je houdt van Formule 1.

Door de ‘binnenbocht’ rijden maar liefst 3 modelspoor treinen over 80 meter rails. Voor kinderen is het een ontdekkingsreis om de verborgen details tussen de kerstdorpen te vinden. Aan het einde van de rit staat rendier Lucy waarmee je gezellig op de foto kunt. 

Eenmaal weer boven, kun je naar het horecagedeelte om alles op je in te laten werken en om op te warmen. Want de crypte is niet heel warm, wat op zich wel logisch is. 

Horeca

In het gezellig aangeklede restaurantgedeelte word je geholpen door vriendelijke vrijwilligers. Zij verkopen heerlijke oliebollen, hotdogs, brownies, verse appeltaart en niet te vergeten warme glühwein en chocolademelk.

Praktische informatie

Kerst in de crypte is te bezichtigen tot en met 8 januari 2023 en is geopend maandag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur. De kathedraal ligt aan de Leidsevaart 146 Haarlem. De ingang van Godshuis is aan het Bisschop Bottemanneplein. Kom je met de auto, dan kun je (betaald) parkeren op het parkeerterrein naast de kathedraal aan het Emmaplein. 

Tickets kosten 7,50 euro online, aan de kassa 8,50 euro. Voor kinderen van 5 t/m 12 jaar kost een kaartje 4,- euro. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis naar binnen. Tickets en informatie: www.koepelkathedraal.nl

Een van de prachtige stalletjes in de nissen van de crypte.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een van de prachtige creaties bij een van de kerstdorpen.