LeefPlezier dankzij de aardappel

Partnerbijdrage
Wil jij ook de mooiste baan van de wereld?
Wil jij ook de mooiste baan van de wereld? (Foto: De Zorgspecialist)

Merel Punt is zorgmanager bij De ZorgSpecialist en werkt op Landgoed Alverna in Aerdenhout. Midden tussen de bossen bevindt zich de kleinschalig woonlocatie Tuinkamer Alverna. Merel vertelt over het belang van samen koken en verse maaltijden. “Iedere dag wordt er een maaltijd bereid door de medewerkers. Bewoners worden gestimuleerd om te helpen bij het koken. Samen koken is bij uitstek een activiteit van het dagelijkse leven. Het geeft structuur aan de dag, zorgt voor LeefPlezier en creëert een gevoel van ‘thuis’. Natuurlijk beslissen de bewoners mee in de keuze van het menu. En ja… de aardappel blijft favoriet.”

Onzekerheid bij dementie

Het schillen van de aardappel, het lijkt een eenvoudige handeling. In de praktijk is dit niet altijd het geval weet Ingrid Klepper, Verzorgende IG. “Eén van onze bewoners vroeg met regelmaat of ze iets goed deed om vervolgens zelf te antwoorden dat ze het niet kon. Geheugenproblemen kunnen iemand onzeker maken. In dit geval wilde ik kijken of deze mevrouw de ‘handeling’ van het schillen van aardappels nog kon uitvoeren, of ik de handeling kon oproepen.”

Schillen maar!

Ingrid besloot naast de mevrouw te gaan zitten met tussen hen in de aardappels, een pan water en twee schilmesjes, waarvan één binnen handbereik van de mevrouw. “Er volgde een gesprekje en zonder dat ze zich er bewust van was, spiegelde ze mijn houding en handelingen en begon ze de aardappels te schillen. ‘s Avonds, met de pannen op tafel, schepte ze op en keek mij aan met een trotse blik. Prachtig! Ik heb écht de mooiste baan van de wereld. Ik zorg voor LeefPlezier, ik laat iemand voelen dat hij of zij er toe doet. Ongeacht wie hij of zij is. Wie wil dat nu niet?”

Wil jij als collega van Ingrid aan de slag? Kijk op www.dezorgspecialist.nl/werkenbij voor meer info!