Henny Soesbergen – edelsmid - 30 jaar in de Schagchelstraat

Partnerbijdrage
In februari 1995 begon het avontuur in de Schagchelstraat op nummer 20
In februari 1995 begon het avontuur in de Schagchelstraat op nummer 20 (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - 29 jaar geleden kwam haar droom uit, een pand gevonden in hartje Haarlem! Na de Vakschool Schoonhoven, stage in Antwerpen en wat jaren werkervaring hoopte zij ooit haar eigen winkel en atelier te kunnen beginnen.

In februari 1995 begon het avontuur in de Schagchelstraat op nummer 20. Hier kon ze haar eigen collectie gaan maken en verkopen. Achterin de winkel is het atelier waar zij met liefde voor het ambacht haar sieraden vervaardigd.

Natuur

Voor is het winkeldeel waar haar collectie en die van enkele collega edelsmeden te zien zijn. Nog altijd is het haar passie om de ideeën die ze in haar hoofd heeft vorm te geven in goud en zilver. Schetsen doet zelden, ze experimenteert achter de werkbank net zo lang met edelmetaal en vormen tot ze denkt: dit is het. Meestal zijn het organische vormen, vloeiende lijnen, schelp- of bladachtige vormen, geïnspireerd op de natuur.

Haar stijl heeft zich gevormd tijdens haar stage, op dit atelier werd zeer vrij en organisch werk gemaakt, veelal vormgegeven met de vlam. Dit in combinatie met de technische opleiding op school heeft de basis gelegd voor haar eigen “handschrift”.

Emotie

Er wordt ook veel in opdracht gewerkt, zoals sieraden voor een speciale gelegenheid, een huwelijk, geboorte, afscheid of verjaardag. Deze opdrachten, waar ook nog wel eens wat emotie bij komt kijken, zijn altijd speciaal. Het ontwerp wordt in nauw overleg met de klant gemaakt. Mooi is om hier oud-familiegoud in te verwerken, zodat het generatie op generatie doorgegeven wordt.

Nu, een kleine 29 jaar later is er een nieuwe uitdaging. Het huurcontract loopt af en wordt niet verlengd. Maar ze gaat zeker door in het vak en is hard op zoek naar een nieuwe plek voor haar atelier en winkel, het aller- allerliefst in de Schagchelstraat, het leukste straatje van Haarlem!