Op het Vellesan word je vaardig in plannen

Partnerbijdrage
Annemiek Kieftenbeld, trajectbegeleider op het Vellesan College
Annemiek Kieftenbeld, trajectbegeleider op het Vellesan College (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Als je naar de middelbare school gaat, verandert er veel. Zo moet je zorgen dat je op tijd je huiswerk maakt en begint met leren. Om ervoor te zorgen dat je goed leert plannen, krijgen op het Vellesan College alle brugklassers lessen Vaardig In Plannen, VIP. Je leert daarmee hoe je moet leren.

“Goed leren plannen is één van de moeilijkste dingen bij het leren, zegt Annemiek Kieftenbeld, trajectbegeleider op het Vellesan College. “Wanneer begin je met leren voor een proefwerk, wanneer maak je je huiswerk en hoe combineer je dat met je sport of bijbaantje? Om te zorgen dat onze leerlingen de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt beheersen, krijgen ze in het eerste jaar allemaal les in VIP, wat staat voor Vaardig In Plannen.’’

Overzicht

“Als je net op de middelbare school zit, moet je leren hoe je moet plannen en hoe je de juiste prioriteiten stelt. Wat moet eerst en wat kan later. De VIP-lessen en speciale VIP-agenda die alle leerlingen van de eerste klassen krijgen, ondersteunt ze bij het maken van een planning, maar helpt ze ook meer overzicht te krijgen over een schoolweek. Wát je moet doen staat weliswaar in Magister, maar hóe, wanneer en op welke manier je dat het beste kunt doen, moet je leren.

Alle klassen hebben VIP-lessen, maar soms hebben leerlingen meer ondersteuning nodig. Die wordt dan in overleg met ouders, leerling en de mentor aangevraagd en aangeboden door de trajectbegeleiding op school. Dan krijgt een leerling ondersteuning bij zaken zoals doorzetten, op tijd zijn, nadenken over je aanpak, nadenken over je manier van reageren, omgaan met emoties, time management en dergelijke. Allemaal zaken waar je de rest van je schooltijd profijt van hebt.”