Eerste verkiezingsdebat Haarlem: ‘Er valt nog heel wat te kiezen’

Politiek
Het debat werd georganiseerd door de PvdA en vond plaats in de Koepel.
Het debat werd georganiseerd door de PvdA en vond plaats in de Koepel. (Foto: Facebook)

HAARLEM - Afgelopen woensdagavond vond het eerste debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen plaats in de Koepel. Het debat werd georganiseerd door de PvdA Haarlem. Voorafgaand was er al enige kritiek, omdat alleen de vier coalitiepartners eraan deelnamen. Zo’n 50 tot 70 Haarlemmers keken vanwege corona mee via een livestream.

Joost Verhagen

De insteek van de PvdA was oorspronkelijk om met de vier grootste partijen van de stad in debat te gaan. Dit over de vier grootste thema’s die momenteel spelen, aan de hand van vier stellingen uit de kieswijzer. Helaas bleek echter al snel dat deze manier van debatteren weinig fundamentele meningsverschillen tussen de lijsttrekkers wist bloot te leggen. 

Woningbouw

Zo wilden alle vier de partijleiders flink bijbouwen in de stad. Meryem Çimen (D66) en Ron Dreijer (CDA) maakten een andere inschatting over het realistisch aantal woningen dat kan worden bijgebouwd, met behoud van de leefbaarheid van de stad. Hierdoor wist Floor Roduner (PvdA) zich duidelijk te profileren door te kiezen voor woningen boven de eventuele bereikbaarheid van de stad met de auto.

Bezuinigingen jeugdzorg

Een debat over eventuele bezuinigingen op de jeugdzorg en WMO verliep nog moeizamer. Geen van de vier deelnemers gaf aan te willen beknibbelen op deze kostenposten. Meryem Çimen wist wel een doemscenario te schetsen door aan te geven dat deze keuze uiteindelijk ten koste zou gaan van bijvoorbeeld een zwembad of de bibliotheek. De andere partijen leken dit scenario niet heel realistisch te vinden, en maakten daar dus ook geen keuze in.

Tekst gaat door onder foto

verkiezingsdebat haarlem koepel
Foto: Joost Verhagen

Klimaatbeleid

De verschillen tussen de partijen leken duidelijker te worden bij de discussie over het verhogen van de lokale lasten ten bate van het klimaatbeleid. GroenLinks en de PvdA waren daar vóór. 

Geen winnaar

Volgens Roduner liet het debat zien dat er ‘nog heel wat te kiezen’ valt tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Toch lijken de vier coalitiepartners nog steeds grotendeels dezelfde doelen na te streven. Het verschil zit hem vooral in de nuance. Daardoor liep het eerste debat af zonder dat er een duidelijke winnaar aan te wijzen viel. 

‘Theekransje’

De verliezer bleek Trots Haarlem. De partij vond het bizar dat alleen de vier coalitiepartners waren uitgenodigd, en noemde het debat daarom ‘gewoon een theekransje’. Maar omdat het de aanwezige partijleden niet lukte om de Koepel binnen te komen en er verder ook niemand in de omgeving aanwezig was, zal de lokale afdeling van Trots waarschijnlijk weinig nieuwe kiezers hebben bereikt met de actie.