Toelaten woonbestemming in V&D-pand was ‘foutje’

Politiek
In het pand komen onder meer winkels en woningen.
In het pand komen onder meer winkels en woningen. (Foto: Johan Bakker / Wikimedia Commons)

HAARLEM - Wethouder Floor Roduner heeft het toevoegen van een woonbestemming aan het voormalige V&D-gebouw ‘een foutje’ genoemd. Dit deed hij in antwoord op vragen van de Actiepartij donderdagavond.

Joost Verhagen

Danny van Leeuwen stelde namens de partij een aantal vragen over het voormalige V&D-pand naar aanleiding van de recente verkoop.

67 miljoen euro

Van Leeuwen wilde van wethouder Roduner weten hoe hij kijkt naar de mogelijke komst van ‘luxe appartementen’, waardoor het Rijksmonument mogelijk niet meer openbaar toegankelijk wordt. Ook stelde hij een aantal kritische vragen aan wethouder Botter over een mogelijke prijsindicatie die hij eerder heeft voorgelegd met betrekking tot het pand. De wethouder stelde toen dat aankoop van het gebouw mogelijk 67 miljoen zou kosten. Dat bleek bij de verkoop 40 miljoen minder te zijn.

‘Een foutje’

Wethouder Roduner toonde zich gematigd positief over de verkoop van het pand. Volgens hem is het best mogelijk om met name het dak van het gebouw publiek toegankelijk te houden. Wel noemde hij het ‘een foutje’ dat de gemeente Haarlem - bij het toestaan van wonen boven winkels - ook de V&D vanaf de eerste verdieping deze bestemming heeft gegeven.

Wethouder Botter zei dat de prijsindicatie van 67 miljoen gebaseerd was op een ‘quick and dirty’ inventarisatie op basis van de prijs per vierkante meter. Deze berekening zou zijn gedaan op de achterkant van een sigarendoosje, en zou dus ondanks aandringen van de Actiepartij niet meer aan de raad kunnen worden aangeboden.