7 vragen aan: Jasper Drost (GroenLinks)

Politiek
Jasper Drost.
Jasper Drost. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Haarlem, voelen we wekelijks enkele lijsttrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Jasper Drost, GroenLinks Haarlem.

Vertel eens iets over jezelf! En wat betekent Haarlem voor jou?
Ik ben Jasper Drost, 35 jaar, geboren en getogen Haarlemmer. Ik woon samen met mijn vriendin Merel bij de Mariastichting ten zuiden van het Rozenprieel. Het is een groot voorrecht dagelijks mee te mogen praten en beslissen in de stad die ik zo goed ken. Haarlem is thuis!

Waar ligt – naast in de politiek – nog meer je passie? 
Ik ga graag naar festivals en bandjes kijken en probeer (met weinig succes overigens) af en toe zelf muziek te maken.

Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?
Deze zomer heb ik een maand lang het record minste slagen vastgehouden op de minigolfbaan bij De Hout. Erg trots op. 

Stel, jullie partij is straks de grootste. Wat gaan jullie als eerste aanpakken?
Als het op verduurzaming van onze samenleving aankomt, is er geen tijd meer te verliezen. Voor een leefbare planeet en een toekomst voor onze kinderen moeten we nú aan de bak om de uitstoot van CO2, roet, fijnstof en zwavel- en stikstofverbindingen, door fossiele brandstoffen te beëindigen. Wij maken van Haarlem een gezonde stad, samen met de Haarlemmers! We gaan massaal isoleren te beginnen bij de laagste inkomens, er komen minder auto’s en bredere fietspaden & meer fietsenstallingen. En we gaan de komende jaren duizenden betaalbare duurzame woningen bouwen.

Wat wordt de grootste uitdaging van deze gemeente?
De afgelopen periode is het duidelijker geworden dan ooit: we staan voor flinke uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, groeiende ongelijkheid en de crisis op de woningmarkt. Bij GroenLinks Haarlem zien we deze uitdagingen en vinden we het belangrijk om te denken vanuit de oplossingen. Oplossingen om onze stad groener én socialer te maken. De afgelopen vier jaar was GroenLinks in Haarlem de grootste partij en hebben we flinke stappen kunnen zetten. De komende vier jaar wordt het tijd om door te pakken en waar mogelijk te versnellen op de ingeslagen weg. Dat betekent verder bouwen aan de doelen die we gesteld hebben én nieuwe doelen stellen, om samen te bouwen aan het Haarlem van de toekomst.

Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen?
Wij gaan voor Haarlem gezonde stad! Waar je betaalbaar kunt wonen, we gaan voor klimaatpositief en iedereen mee kan doen. Iedere keuze die GroenLinks maakt is een sociale én duurzame keuze.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…
Wij waren in 2018 de grootste en toen en nu staan een groenere en socialere stad voorop. We gaan woningen isoleren. Ruimte maken voor de fiets in de stad en meer betaalbare woningen toevoegen in de stad. En samen met Haarlemmers onze stad vergroenen!