Formatie Haarlem: PvdA, D66 en GroenLinks in coalitie, mogelijk nog aangevuld

Politiek
De Haarlemse gemeenteraad 2022-2024.
De Haarlemse gemeenteraad 2022-2024. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Voormalig PvdA-wethouder Joyce Langenacker wordt aangesteld als formateur van het volgende college van Haarlem. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een korte vergadering van de Haarlemse gemeenteraad. De twee informateurs, PvdA en Floor Roduner, hebben hun taak vrijwel afgerond en drie scenario’s gepresenteerd die zij als kansrijk zien voor een volgende coalitie. In ieder geval zullen daar naast de PvdA ook D66 en GroenLinks deel van uitmaken.

Jasper Drost (GroenLinks) zei dat de eerste fase van de formatie ‘goed vormgegeven, constructief en informeel’ is verlopen. Daarnaast sprak hij er net als een aantal andere partijen waardering voor uit dat de verslagen van alle gesprekken die eind maart zijn gevoerd door de informateurs, openbaar zijn gemaakt. 

Meest kansrijk

Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) toonde zich kritischer. Ze vroeg zich af waarom de mogelijkheid om de drie partijen aan te vullen met Hart voor Haarlem en OPHaarlem niet verder zal worden onderzocht in de volgende fase. Wiedemeijer antwoordde daarop dat hij de scenario’s die nu nog op tafel liggen als het meest kansrijk ziet.

Extra partijen

Tijdens het weekend zijn er door de twee informateurs nog de laatste afrondende gesprekken gevoerd met een aantal verschillende fracties. In de volgende fase zullen nog drie verschillende mogelijkheden worden onderzocht. Dan zal bekend worden met welke partij of partijen de formatie van PvdA, GroenLinks en D66 zal worden aangevuld. Dat kan eventueel met een combinatie van CDA, Actiepartij en ChristenUnie, Jouw Haarlem en SP of de VVD gebeuren.