Coalitieakkoord Haarlem in grote lijnen vormgegeven

Politiek
De Haarlemse gemeenteraad 2022-2024.
De Haarlemse gemeenteraad 2022-2024. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - PvdA, GroenLinks en D66 Haarlem hebben in grote lijnen het coalitieakkoord vormgegeven. Belangrijkste thema’s daarin zijn wonen, de mobiliteitstransitie, duurzaamheid, sociale stad, participatie en de financiën van de gemeente.

“Haarlem is een prachtige stad. PvdA, GroenLinks en D66 nemen graag de uitdaging aan om de komende vier jaar Haarlem verder te brengen als sociale, leefbare en duurzame stad. Daarvoor moet veel gebeuren”, zo schrijven de partijen in de eerste aanzet tot het akkoord. “Wij willen dat er uiterlijk in 2030 10.000 woningen bij komen. De leefbaarheid van de stad moet dan wel behouden blijven, dus dat vraagt een verschuiving van auto naar openbaar vervoer en fiets. We gaan door met de vergroening van de stad: van duurzame elektriciteit en warmte voor onze huizen en gebouwen, groene tuinen in de buurt, tot het ondersteunen van duurzame ondernemers. En we willen zorgen dat de stad beter opgewassen is tegen extreem weer, vaak als gevolg van klimaatverandering. Deze ambities kunnen we alleen realiseren als alle Haarlemmers mee kunnen doen.” 

Wij willen dat er uiterlijk in 2030 10.000 woningen bij komen

Volgende fase

PvdA, GroenLinks en D66 gaan nu bepalen hoe andere partijen en hun visies op bovenstaande thema’s aansluiten. “Veel moet nog verder worden uitgewerkt, dat geven we alvast aan met een ‘werkagenda’ per thema. Dit is onze gemeenschappelijke, inhoudelijke, voorzet voor volwaardige onderhandelingen. PvdA, GroenLinks en D66 horen graag van andere fracties wat zij hiervan vinden, of zij zich thuis voelen bij deze ambities, en wat ze wellicht willen toevoegen. Daarna, in de volgende fase, zal een meerderheidscoalitie de onderhandelingen over een volwaardig programma ter hand moeten nemen.”

Lees de complete eerste aanzet tot het Haarlems coalitieakkoord via Gemeentebestuur.haarlem.nl.