Woonoproer doet mee met Housing Action Days

Politiek
Woonoproer wil dat beleid vooral in de praktijk werkt voor inwoners.
Woonoproer wil dat beleid vooral in de praktijk werkt voor inwoners. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - In het kader van de Housing Action Days van de Europese Actie Coalitie vraagt actiegroep Woonoproer aandacht voor het falende woonbeleid. “In Nederland doen politici alsof ze de wooncrisis oplossen,” stelt Woonoproer, “maar in de praktijk loopt ‘sociaal’beleid te vaak spaak.” 

Woonoproer is een diverse actiegroep van Haarlemmers. Na hun demonstratie begin 2022 organiseren ze panelgesprekken in de Pletterij, staan ze open voor het geven van feedback of advies over woonbeleid en maken ze actieplannen voor de toekomst en met mensen die het nodig hebben. Ze zijn tevens onderdeel van de Europese Actie Coalitie (EAC), een coalitie die zich inzet voor het recht op wonen en de stad, en is een netwerk van 35 grassrootsorganisaties uit 22 verschillende landen. De EAC roept op tot een week lang aan woonacties door heel Europa, waar Woonoproer gehoor aangeeft.

“Onze actie richt zich op het tekortschietende woonbeleid in Haarlem: de hotelstop die geen shortstay tegenhoudt, veel leegstandsbeheer dat leegstand doet lonen en woonrecht sloopt, sociale huur met (te hoge) inkomenseisen, de jarenlange wanpraktijken aan de Zijlweg van een studentenflathuisjesmelker die zo extreem zijn dat #BOOS van BNNVARA zich ermee moest bemoeien. Het houdt niet op,” zo stelt Woonoproer. “De oude V&D waar nu dan toch luxe appartementen en winkels komen en de gemeente in tijden van wooncrisis haar vastgoed heeft verkocht voor asociale doeleinden. De gesloopte Fietsznfabriek, Koningstein dat na jarenlange leegstand in bezit van de gemeente verkocht is als bouwgrond voor herenhuizen en de Brinkmann aan de Grote Markt, waar nu ook te dure woningen gebouwd worden. Dan zijn er nog de projecten waar uitvoerders van het sociale beleid van de gemeente tegenwerken, zoals Pré Wonen die geen extra woonlaag bij de Vincent van Goghlaan wil bouwen (wat de kans op nog meer sloop vergroot). Een ander voorbeeld is de projectontwikkelaar die het plan van de gemeente Haarlem om 50% sociale huur voor het gebouw op Dreef 40 niet rendabel genoeg vindt en liever kantoren heeft. Het houdt niet op.”

Door actie te voeren wil Woonoproer duidelijk maken dat beleid pas sociaal is als het niet alleen op papier, maar ook in de praktijk voor Haarlemse inwoners werkt.