Twijfel over aanrijtijden brandweer

Politiek
De raad vraagt zich af of de brandweer in alle gevallen op tijd op de plek van de brand kan zijn
De raad vraagt zich af of de brandweer in alle gevallen op tijd op de plek van de brand kan zijn (Foto: rodi.nl)

HAARLEM- De brandweer kan overal in Haarlem op tijd reageren in het geval dat er sprake is van brand. De aanrijtijden zijn overal binnen de normen. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering. Toch hebben niet alle fracties in de raad er een gerust hart over.

Door Joost Verhagen

Zo vroeg Nienke Klazinga (VVD) zich af in hoeverre de brandweer nog steeds op tijd ter plaatse kan zijn als de geplande afwaardering van bestaande wegen wordt doorgevoerd, of de maximumsnelheid op wegen wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur. Ze pleitte ervoor om bij toekomstige invoeringen van 30 kilometerzones eerst een studie doen naar het effect op de aanrijtijden van de brandweer. ‘Een terechte vraag’ reageerde burgemeester Jos Wienen daarop. Hij vertelde dat er momenteel al met de brandweer wordt gesproken als er wijzigingen in de verkeerssituatie worden doorgevoerd.

Een andere zorg bij verschillende fracties had betrekking op autobranden, en dan met name in het specifieke geval dat er een elektrische auto vlam heeft gevat. Het blussen van een autobrand in een elektrische auto is namelijk ingewikkelder dan anders. Burgemeester Wienen verzekerde de commissieleden ervan dat de brandweer zich bewust is van dit probleem, en daar speciaal voor oefent.