Minder sociale huurwoningen

Politiek
Floor Roduner (midden) vindt dat de afschaffing van de verhuurdersheffing eigenlijk veel te laat komt
Floor Roduner (midden) vindt dat de afschaffing van de verhuurdersheffing eigenlijk veel te laat komt (Foto: Jur Engelchor)

HAARLEM - De gemeente en de wooncorporaties hebben afgesproken minder sociale huurwoningen te zullen verkopen, met name aan de westkant van de stad.

Door Joost Verhagen

Dat is vorige week besproken in de commissie.. Volgens PvdA-wethouder Floor Roduner kwam de afschaffing van de verhuurdersheffing eigenlijk veel te laat. Wooncorporaties kampen volgens hem momenteel opnieuw met financiële problemen, met name door de sterk gestegen bouwkosten en veranderingen in bepaalde fiscale regelgeving.

De meeste partijen waren overwegend positief over de afspraken met de corporaties. ,,We wilden 24.000 sociale huurwoningen van de grote corporaties. En we komen er op dit moment nog 800 tekort. Maar dat betekent niet dat we de ambitie niet gaan halen. We zijn er nog niet. Het is een heel onzekere tijd, met hoge bouwkosten en rentes. Laten we niet opgeven,’’ zei Dion Heinis (PvdA). Wel vond hij het net zoals veel andere partijen jammer dat het maar niet lijkt te lukken om de energielabels van de sociale woningvoorraad te verbeteren. Danny van Leeuwen (Actiepartij) vond de reden daarvoor echter goed uitgelegd; het gaat bijvoorbeeld vaak om monumentale panden waar het lastig is om te verbouwen. Ook zou het deels gaan om woningen die volgens de planning toch moesten worden verkocht.

Roduner zei blij te zijn met de aanvullende afspraken. Hij noemde de plannen ‘’realistisch, maar ook ambitieus.’’