Reddingsplan De Schuur niet realistisch

Politiek
Het plan rammelt volgens de instellingen aan alle kanten.
Het plan rammelt volgens de instellingen aan alle kanten. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Twee jaar terug leidde een manifest, ondertekend door 60 organisaties en makers van kleine culturele instellingen, tot een ommekeer. Voor de komende vijf jaar was er 5 miljoen gereserveerd om juist die instellingen meer armslag en toekomst te geven. Het plan om De Schuur te ‘redden’ met juist dat geld schoot instellingen als ABC Architectuurcentrum, het Verwey Museum Haarlem, De Pletterij en Het Verhalenhuis in het verkeerde keelgat. Zij schreven de gemeenteraad een brandbrief. 

Door Willem Brand

Het reddingsplan voor De Schuur komt erop neer dat 2,5 miljoen van de geoormerkte 5 miljoen naar de aankoop en verbouwing van een pand in de buurt van De Schuur gaan. Daarmee zouden twee filmzalen (60 en 70 stoelen) opgetuigd kunnen worden. Volgens Arno van der Vuurst van het Verhalenhuis én woordvoerder van de zestien instellingen rammelt dat plan aan alle kanten.

Cultureel landschap

“Het is allemaal ingegeven vanwege het feit dat De Schuur jaarlijks een half miljoen tekort komt,” zegt Arno. “In de kern gaat het erom dat dat geld voor kleine instellingen bestemd was. We horen bij het culturele landschap. In Noord is het Verhalenhuis booming. Ik doe veel klein jeugdtheater, wat nooit in de Schuur gaat komen. Andere instellingen hebben ook allemaal hun eigen specialisme. We stappen in de gaten die de grote vier laten liggen. Van klein en intiem. Die verbreding heb je nodig en maakt het culturele landschap compleet. In de Cultuurnota werd dat eindelijk erkend. Dat dreigt nu om zeep te worden gebracht.”

Extra toeloop?

Het Schuurplan lijkt op een kat in het nauw die rare sprongen maakt. Met die twee zaaltjes willen ze meer films gaan draaien. Dat zou 450 bezoekers per dag meer opleveren. De gemeente heeft een onderzoeksbureau al laten uitrekenen dat die toestroom veel te optimistisch is. Men schat de extra toeloop op 225 bezoekers. Zelfs dan lijdt De Schuur jaarlijks 2,5 ton verlies. Arno: “Los van het feit of dit realistisch kun je je ook afvragen of er in Haarlem al niet meer dan voldoende filmzalen zijn. Nog meer gaat volgens ons het probleem van het jaarlijkse tekort niet oplossen.”

Veel personeelsuren

En, zegt Arno, de verbouwing is pas in 2028 klaar. Tot die tijd lijdt De Schuur dus nog steeds een half miljoen per jaar verlies. Dat is nog eens 2 miljoen extra. Waar haalt de gemeente dus 4,5 miljoen vandaan? Uit stukken blijkt dat de programmering van die filmzaaltjes door 1,8 fte zal worden gedaan. Arno verbaast zich daarover. Best veel personeelsuren als je het afzet tegen het feit dat hij in zijn eentje 250 voorstellingen per jaar programmeert en ook ‘randzaken’ als financiën en logistiek regelt. Een teveel aan personeel lijkt de oorzaak van het structurele jaarlijkse tekort.

De solidariteitsbrief aan de raad heeft veel losgemaakt bij de achterban maar ook bij de raadsleden. Arno: “Binnenkort gaat een grote delegatie raadsleden en de ondertekenaars om de tafel om alternatieven te bespreken. Het gekke is ook dat niemand van ons ooit een uitnodiging heeft gekregen om te bespreken hoe die 5 miljoen besteed zou kunnen worden.”