Vervuilende brom- en snorfietsen binnenkort waarschijnlijk niet langer welkom in stadscentrum

Politiek
De vier coalitiepartijen en PvdD willen een zogenaamde nul-emissiezone gaan instellen, waardoor brom- en snorfietsen niet langer welkom zijn
De vier coalitiepartijen en PvdD willen een zogenaamde nul-emissiezone gaan instellen, waardoor brom- en snorfietsen niet langer welkom zijn (Foto: Pinterest)

HAARLEM - De fracties van vijf partijen uit de Haarlemse gemeenteraad hebben donderdag een initiatiefvoorstel -gepresenteerd waarmee vervuilende brom- en snorfietsen op termijn uit het centrum van Haarlem moeten worden gehouden. De vier coalitiepartijen en PvdD willen een zogenaamde nul-emissiezone gaan instellen, waardoor brom- en snorfietsen niet langer welkom zijn.

,,We roken door de uitstoot gemiddeld zo’n vier sigaretten per dag mee,’’ lichtte Dimitry van den Berg (D66) het initiatiefvoorstel toe. Volgens Van den Berg wordt deze vervuilde lucht voor een groot deel veroorzaakt door vervuilende brom- en snorfietsen. Het is de bedoeling dat gebruikers van dit vervuilende vervoer zo snel mogelijk gaan overstappen op het OV of op een elektrisch alternatief.

2026

De nul-emissiezone zou als het aan de initiatiefnemers ligt in 2026 moeten worden ingesteld. Daarvoor moeten de plannen voor die tijd nog wel worden uitgewerkt. Zo overweegt de gemeente een overgangsregeling in te stellen voor Haarlemmers met een kleine beurs, die nu van de brom- of snorfiets afhankelijk zijn. De initiatiefnemers gaan deze aspecten van het voorstel de komende tijd verder uitwerken. Daarna zal de raad over de plannen gaan stemmen, maar de initiatiefnemers van het voorstel vertegenwoordigen al een ruime meerderheid van de gemeenteraad.