GT renwagens zorgen voor fraaie strijd

Sport
De Nederlandse Ferrari 296 GT3 rjder Thierry Vermeulen werd samen met teamgenot Albert Costa (spanje)zaterdag als tweede afgevlagd
De Nederlandse Ferrari 296 GT3 rjder Thierry Vermeulen werd samen met teamgenot Albert Costa (spanje)zaterdag als tweede afgevlagd (Foto: Bert Westendorp)

ZANDVOORT- “Die coureur heeft meerdere wereldtitels op zijn naam met de motor”, legt een vader aan zijn zoon uit op de startgrid van Zandvoort. De man heeft het over negenvoudig wereldkampioen op de motor; de Italiaan Valentino Rossi. Een paar jaar terug heeft de 44 jarige Rossi de twee wielen ingeruild voor vier wielen en strijdt nu mee in het Fanatec GT Worldchallenge met een BMW M4 GTR.

Op de piste van Zandvoort werd het laatste raceweekend in het kampioenschap verreden. Twee races van een uur, één op zaterdag en de tweede op zondag. Dertig teams stonden op de startopstelling, een indrukwekkend veld met razendsnelle renwages waaronder de nodige Audi’s, BMW’s, Mercedessen Lamborghini’s en Porsches.

Link

Rossi keek zaterdag pal voor de start vertwijfeld naar de lucht. Een regenbuitje pal voor de start zorgde voor linke race-omstandigheden. Diverse slippartijen zorgden dat favorieten plots achterin het veld terechtkwamen en kansloos werden voor de overwinning. Rossi en teangenoot, de Belg Maxime Martin, profiteerden en klommen van een elfde positie naar een derde eindklassering.

Net niet

Even leek het erop dat de Nederlander Thierry Vermeulen en teamgenoot Albert Costa (Spanje) met hun Ferrari de winst zouden pakken. In de slotfase van de strijd moest het duo hun meerdere erkennen in Mattia Drudi en Ricardo Feller met een Audi R8 GT3.

Hagelbui

De laatste race van het seizoen voor de GT World Challenge Europe vond zondag plaats. Maxime Martin startte vanaf pole-position, maar een fikse hagelbui deed de aspiraties de das om. Martin verremde zich op het spekgladde asfalt in de Tarzanbocht en gleed het grind in. Subtiel gasgeven zorgde er voor dat de Belg zijn route kon vervolgen, maar meer zat er voor het team Rossi/Martin niet in.

De Italiaan Mattia Drudi en de Zwitser Ricardo Feller wisten ook deze race, na diverse gele vlag situaties, overtuigend op hun naam te schrijven. Daarmee wonnen zij de kampioenstitel na elf raceweekenden in Europa waaronder de 24 Uren van Francorchamps.

De Italiaanse negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi op de motor stapte vorig jaar over van twee naar vier wielen en veroverde zaterdag met zijn Belgische teamgenoot Maxime Martin de derde plaats tijdens de Fanatec World Challenge. Het duo bemande een BMW M4 GT3.