3 juli Jubileumconcert Muzenforum in openluchttheater Caprera

Uit
Het Van Baerle Trio.
Het Van Baerle Trio. (Foto: Aangeleverd)

Jubileumconcert Muzenforum in Caprera

OVERVEEN - Dit jaar viert Stichting Muzenforum haar 75e lustrum. Op zondag 3 juli vindt in samenwerking met Caprera een jubileumconcert plaats in het openluchttheater. 

Tijdens dit concert treedt het vermaarde Van Baerle Trio op met werken van Schumann en Beethoven. Voor de pauze spelen de Oekraïense violiste Myroslava Kotorovych en pianist Artem Yasynskyy muziek van César Franck en de Oekraïense componist Skoryk. De keuze voor Caprera is niet geheel toevallig: tot 1990 hadden Caprera en Muzenforum een gemeenschappelijk bestuur.

Muzenforum

De geschiedenis van Muzenforum gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Voor nogal wat musici werd het al vroeg in de oorlog onmogelijk om concerten te geven. Wie wilde blijven spelen moest zich vanaf 1942 inschrijven bij de Nederlandse Kultuurkamer. Veel musici waren Joods en mochten zich niet aansluiten. In de gemeente Bloemendaal werden clandestiene huiskamerconcerten georganiseerd. Zo konden musici die zonder inkomsten zaten blijven optreden en in hun onderhoud voorzien. Tot de musici die tijdens de oorlog in Bloemendaal optraden behoorde een van de meest legendarische kamermuziekensembles uit de muziekgeschiedenis: het Hongaars Strijkkwartet. Componist Béla Bartók droeg zijn Tweede Rapsodie en zijn Tweede Vioolconcert op aan eerste violist van dit kwartet, Zoltán Székeley, die van beide werken de première verzorgde. Het succes van de huisconcerten leidde in 1946 tot de oprichting van stichting Muzenforum. Tot de musici die in de beginjaren van Muzenforum optraden behoorden pianiste/componiste Henriette Bosmans, zangeres Jo Vincent en Benjamin Britten met zijn levensgezel Peter Pears. In de afgelopen jaren speelden binnen- en buitenlandse topmusici zoals Jaap van Zweden en het Brodsky Quartet bij Muzenforum.

Van Baerle Trio

Het Van Baerle Trio is in 2004 opgericht door pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder. Het trio heeft sinds de oprichting een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn een graag geziene gast in de belangrijke concertzalen in Europa. Hun debuutalbum werd bekroond met een Edison Klassiek. 

Oekraïense musici

De uit Oekraïne gevluchte violiste Myroslava Kotorovych geeft regelmatig samen met de in Duitsland gevestigde Oekraïense pianist Artem Yasynskyy benefietconcerten voor hun land dat zwaar onder vuur ligt door de Russische invasie. Beiden zijn internationaal gerenommeerde musici. 

3 juli

Het jubileumconcert vindt plaats op zondag 3 juli om 11.00 uur in Caprera. Wie jarig is trakteert: tijdens de pauze krijgt iedereen een lekker kopje koffie met een stukje taart.

Afbeelding