Het Van Baerle Trio.
Het Van Baerle Trio. (Foto: Aangeleverd)

3 juli Jubileumconcert Muzenforum in openluchttheater Caprera

Uit

Jubileumconcert Muzenforum in Caprera

OVERVEEN - Dit jaar viert Stichting Muzenforum haar 75e lustrum. Op zondag 3 juli vindt in samenwerking met Caprera een jubileumconcert plaats in het openluchttheater. 

Tijdens dit concert treedt het vermaarde Van Baerle Trio op met werken van Schumann en Beethoven. Voor de pauze spelen de Oekraïense violiste Myroslava Kotorovych en pianist Artem Yasynskyy muziek van César Franck en de Oekraïense componist Skoryk. De keuze voor Caprera is niet geheel toevallig: tot 1990 hadden Caprera en Muzenforum een gemeenschappelijk bestuur.

Muzenforum

De geschiedenis van Muzenforum gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Voor nogal wat musici werd het al vroeg in de oorlog onmogelijk om concerten te geven. Wie wilde blijven spelen moest zich vanaf 1942 inschrijven bij de Nederlandse Kultuurkamer. Veel musici waren Joods en mochten zich niet aansluiten. In de gemeente Bloemendaal werden clandestiene huiskamerconcerten georganiseerd. Zo konden musici die zonder inkomsten zaten blijven optreden en in hun onderhoud voorzien. Tot de musici die tijdens de oorlog in Bloemendaal optraden behoorde een van de meest legendarische kamermuziekensembles uit de muziekgeschiedenis: het Hongaars Strijkkwartet. Componist Béla Bartók droeg zijn Tweede Rapsodie en zijn Tweede Vioolconcert op aan eerste violist van dit kwartet, Zoltán Székeley, die van beide werken de première verzorgde. Het succes van de huisconcerten leidde in 1946 tot de oprichting van stichting Muzenforum. Tot de musici die in de beginjaren van Muzenforum optraden behoorden pianiste/componiste Henriette Bosmans, zangeres Jo Vincent en Benjamin Britten met zijn levensgezel Peter Pears. In de afgelopen jaren speelden binnen- en buitenlandse topmusici zoals Jaap van Zweden en het Brodsky Quartet bij Muzenforum.

Van Baerle Trio

Het Van Baerle Trio is in 2004 opgericht door pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder. Het trio heeft sinds de oprichting een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn een graag geziene gast in de belangrijke concertzalen in Europa. Hun debuutalbum werd bekroond met een Edison Klassiek. 

Oekraïense musici

De uit Oekraïne gevluchte violiste Myroslava Kotorovych geeft regelmatig samen met de in Duitsland gevestigde Oekraïense pianist Artem Yasynskyy benefietconcerten voor hun land dat zwaar onder vuur ligt door de Russische invasie. Beiden zijn internationaal gerenommeerde musici. 

3 juli

Het jubileumconcert vindt plaats op zondag 3 juli om 11.00 uur in Caprera. Wie jarig is trakteert: tijdens de pauze krijgt iedereen een lekker kopje koffie met een stukje taart.

Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bang voor Monkeypox? Laat je testen Algemeen 3 aug, 13:19
Afbeelding
Toneelschuur presenteert: Openlucht filmavonden Algemeen 3 aug, 12:50
Afbeelding
Parkeren tijdens de Dutch Grand Prix 2022 in Zandvoort: Dit moet je weten Algemeen 3 aug, 07:46
Afbeelding
Uitslag kort geding: Movies At Elswout mag voorlopig plaatsvinden Algemeen 2 aug, 15:28
Afbeelding
Santpoortse Feestweek in het teken van ‘De Boer op’ Algemeen 2 aug, 14:55
Afbeelding
Social sofa voor sociaal contact in Parkwijk Algemeen 2 aug, 14:15
Afbeelding
Werken met freelancers – 4 Dingen om te weten Algemeen 2 aug, 11:30
Afbeelding
UPDATE Grootste Haarlemse (zomer)festivals van 2022 op een rij OVERZICHT 2 aug, 11:10
Afbeelding
Formule 1 Zandvoort gaat door! Natuurvergunning Circuit Park Zandvoort wordt niet geschorst VIDEO 2 aug, 10:43
Afbeelding
Vandaag uitspraak Raad van State: Gaat de Formule 1 in Zandvoort door? Algemeen 2 aug, 08:25
Afbeelding
Buitenbrand bij bushokje op Rijksstraatweg 112-nieuws 2 aug, 01:46
Afbeelding
Deze Olympisch schaatskampioen ging vreemd in Haarlem VIDEO 1 aug, 22:05
Afbeelding
Schrijf je snel in voor de 15 augustus: Boskalis Beach Cleanup Tour in Zandvoort Algemeen 1 aug, 15:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief