Sonate ‘da pacem’ van Hendrik Andriessen in première in Grote of St. Bavokerk.

Uit
Hendrik Andriessen trad op in de vorige eeuw.
Hendrik Andriessen trad op in de vorige eeuw. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - Op dinsdagavond 13 september gaat in de Haarlemse Grote of St. Bavokerk de in 2021 teruggevonden Sonate ‘Da pacem, Domine’ van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen na ruim een eeuw opnieuw in première.

Hendrik Andriessen componeerde de driedelige Sonate ‘Da pacem, Domine’ in het najaar van 1913. De Haarlemse stadsorganist Louis Robert bracht het werk op 19 juni 1914 in première op het befaamde Müller-orgel van de Haarlemse Grote of St. Bavokerk. Hij voerde de Sonate daarna nog een paar maal uit, steeds met lovende kritieken. Bij zijn emigratie naar de Verenigde Staten in 1922 nam Louis Robert het manuscript mee en sindsdien was het werk spoorloos. Lange tijd is gedacht dat de Sonate voorgoed verloren was gegaan. Dankzij intensief speurwerk wist de historicus Jort Fokkens de Sonate ‘Da pacem, Domine’ begin vorig jaar op te diepen uit een Amerikaans archief.

Op dinsdagavond 13 september komt Andriessens Sonate ‘Da pacem, Domine’ voor het eerst sinds lange tijd weer tot klinken in Grote of St. Bavokerk te Haarlem. Anton Pauw, de huidige stadsorganist van Haarlem, geeft tijdens zijn stadsconcert organist Erik Jan Eradus de gelegenheid om de Sonate ten gehore te brengen.

Onder auspiciën van de Andriessen/De Klerk Stichting heeft Lourens Stuifbergen bij uitgeverij Donemus een uitgave verzorgd van de Sonate. In de inleiding beschrijft Jort Fokkens uitgebreid zijn zoektocht, die uiteindelijk heeft geleid tot de herontdekking van dit bijzondere werk. Het concert begint om 20.00 uur. Reserveren via www.bavo.nl, de reserveringskosten bedragen €3,50.

De bladmuziek die na intensief zoeken gevonden is.