Première van hoog niveau van WIRWAR Producties

Uit
WIRWAR première van hoog niveau.
WIRWAR première van hoog niveau. (Foto: Kamerich & Budwilowitz)

HAARLEM - Het luisterde allemaal nauw: de acrobatische toeren die de vier spelers van de Haarlemse groep WIRWAR Producties alleen en met elkaar uithalen alsof ze figuren zijn in een game. Zondag ging HOKJE in de Schuur in première.

De circustheatervoorstelling voor kinderen tussen 5 en 12 jaar (ook voor ouders interessant!) zit vol hoogstandjes, beweging en mime en bevat een mooi verhulde boodschap over de macht en keuzevrijheid.

Game met levende lijven

De vier acteurs, twee vrouwen en twee mannen, voeren hun kunsten uit in een even simpel als fantastisch decor. Een steiger van driehoog met daarin hokjes voor elk van de acteurs. Vlakbij het publiek vooraan staat een soort draaischijf met speelgoedattributen die opdrachten uitspuwt. De spelers worden geleid door een spelmaker van wie alleen de stem te horen is en die ook de spelers individueel beoordeelt op hun prestaties.

Acrobatisch perpetuum mobile

Voor de verbouwereerde toeschouwer speelt zich een perpetuum mobile van acrobatisch spel af met deelnemers die geprogrammeerd lijken. Langzaam maar zeker krijgen ze menselijke trekjes. Dat krijgt z’n hoogtepunt als een van de mannen tot winnaar wordt bestempeld. Helaas valt hij daardoor bij de rest uit de gratie. De verliezer zonder punten wordt de winnaar. Gelukkig toont de groep zich solidair en neemt ook de ‘winnaar’ weer op in hun midden.

Wirwarkleed met rad van avontuur

Helemaal leuk is dat het publiek voor en na de voorstelling zelf ook middels een rad van avontuur en een kleed een fysieke bewegingsgame kan spelen. Een subtiele verwijzing naar het stuk: wie zet wie in gang. WIRWAR Producties dingt met deze voorstelling mee naar de Podiumprijs.

Willem Brand