De passie voor Flamenco en Chopin in ‘t Mosterdzaadje

Uit
Matthieu Acosta geeft een concert vol virtuositeit, mooie klanken en passie.
Matthieu Acosta geeft een concert vol virtuositeit, mooie klanken en passie. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - De virtuoze flamencogitarist Matthieu Acosta komt zaterdag 25 maart om 15.00 uur naar ‘t Mosterdzaadje. Deze gitarist met een herkenbare en prachtige klank geeft een concert vol virtuositeit, mooie klanken en passie. Flamenco grootmeesters als Paco Peña en Vicente Amigo staan op het programma. Behalve het spelen zal Matthieu ook zijn passie met het publiek delen door het verhaal te vertellen over dit Zuid-Spaanse muziekgenre. 

Als kind van een Arubaanse vader en een Nederlandse moeder, geboren in Rotterdam, werd Matthieu Acosta nooit bepaald door één volk of cultuur. Opgegroeid in een familie van gitaristen, heeft muziek en vooral de gitaar altijd een centrale rol in zijn leven gespeeld. Via Paco Peña, zijn docent aan het Rotterdams Conservatorium, heeft Matthieu Acosta flamenco op een heel eerlijke en diepgaande manier leren kennen. Het spelen ervan heeft hij zich eigen weten te maken. Daarom beschouwt hij Paco Pena niet alleen als een geweldige gitarist, leraar en mentor, maar ook als een van de pijlers van zijn artistieke leven.

Chopin door Regina Albrink

Zondag 26 maart om 15.00 uur is pianiste Regina Albrink te gast in ‘t Mosterdzaadje met een programma geheel gewijd aan Frédéric Chopin. Deze Poolse componist behoort tot haar favorieten en alom wordt ze geprezen om de uitvoering van zijn muziek. Er zullen twee Polonaises en 10 Nocturnes ten gehore gebracht worden.

Polonaise op 26 nr. 1 in cis en de Polonaise op. 40 nr. 1 in A, die beter bekend is als de ‘Militaire Polonaise’ en gecomponeerd werd in 1838. Het strakke ritme, het ‘tromgeroffel’ in het midden- gedeelte en de heroïsche houding van het werk doen inderdaad denken aan militaire muziek. Tijdens de Duitse invasie van Polen in september 1939 aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, zond de Poolse Radio dit stuk dagelijks uit als nationalistisch protest.

De nocturnes zijn stuk voor stuk juwelen. Chopin wordt wel de koning van deze romantische nachtstukken genoemd. Aan de nocturne 20 in cis dankte de Poolse pianiste Natalia Karp in het concentratiekamp haar leven. Ook in de film The Pianist van Roman Polanski speelt deze nocturne ook een dergelijke rol.

‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord 023-5378625.

Een half uur voor aanvang is de zaal open. Na afloop collecte met richtlijn van €10.

www.mosterdzaadje.nl

Regina Albrink.