Mooie concerten in ‘t Mosterdzaadje

Uit
Beltiukova Sisters met harpiste Mirjam Rietberg.
Beltiukova Sisters met harpiste Mirjam Rietberg. (Foto: aangeleverd)

SANTPOORT-NOORD - Harpiste Mirjam Rietberg, violiste Ksenia Beltiukova en fluitiste Dasha Beltiukova spelen vrijdag 31 maart om 20.00 uur het eerste avondconcert in ‘t Mosterdzaadje. Er staat een prachtig programma op de planning dat de luisteraar meevoert.

Uitgevoerd worden werken van C.P.E Bach (Trio Sonate), Ibert (Twee Interludes), Massenet (Meditation), Toselli (Serenata), Piazzolla (Tango) en De Falla (Spaanse Volksliederen). Viool, harp en fluit, er is veel mooie muziek voor deze combinatie geschreven. Een kleurrijk programma om bij weg te dromen. Zoals de twee Interludes van Ibert voor trio: echte klankjuweeltjes. Hij schreef ze als een soort imitatie van Barokmuziek en schept een warme en aangename sfeer. Tot slot enkele tango’s van Piazzolla: Bordel 1900 en Cafe 1930. Oorspronkelijk geschreven voor fluit en gitaar, maar in dit concert uitgevoerd door viool en harp. 

Aksana Stahievitch en Vadzim Simanovich

Cimbalist Vadzim Simanovich en pianiste Aksana Stahievitch zijn zondag 2 april om 15.00 uur te gast in ‘t Mosterdzaadje. Op het programma staan bewerkingen van Vivaldi, Bach, Kreisler, Monti en ook originele muziekstukken voor cimbalom van Zhynovitch, Kurijan en Kuzniatsou. 

De tekst loopt door onder de foto.


De ongekende mogelijkheden van een cimbaal - Foto: aangeleverd

Twee musici van de bovenste plank die popelen het publiek kennis te laten maken met de combinatie van cimbaal met piano. De cimbalon is populair in Oost-Europa en ook in Belarus. In dit bijzondere instrument huizen alle mogelijke klanken: harp, piano, gitaar en en zelfs die van een zingende zaag. Het instrument ontwikkelde zich van volksmuzieTbelak- tot concertinstrument voor solo en met orkest. De Belarussische cimbaal wordt bespeeld met twee houten stokjes die aan het eind met leer zijn bekleed.

Vadzim en Aksana studeerden aan het Conservatorium in Minsk waar hun samenwerking begon. Aksana studeerde in Amsterdam voor haar master en werkt en woont in Nederland. Nadat Vadzim in 2021 naar Luxemburg verhuisde, konden ze hun samenwerking weer voortzetten. 

‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29 , Santpoort-Noord 023-5378625. Een half uur voor aanvang is de zaal open. Toegang vrij, na afloop collecte met richtlijn €10

www.mosterdzaadje.nl