Nieuwe voorstellingen in de Toneelschuur

Uitgaan
De Toneelschuur biedt een vol programma komend seizoen
De Toneelschuur biedt een vol programma komend seizoen (Foto: Toneelschuur Haarlem)

HAARLEM - Toneelschuur Producties presenteert het nieuwe seizoen 2023-2024 met vier nieuwe voorstellingen en drie succesreprises. Hierbij wordt het publiek wordt uitgedaagd om na te denken over identiteit, cultuur, geschiedenis en machtsdynamiek. 

De Toneelschuur trapt het theaterseizoen 2023-2024 af met Orlando, een fictieve biografie gebaseerd op Virginia Woolfs boek uit 1928. Onder leiding van regisseur Loek de Bakker wordt het publiek meegenomen op een zoektocht naar identiteit. 

Mythische stad Troje

Dit vernieuwende stuk toont het avontuurlijke leven en de gendertransformatie van het personage Orlando, met Milou van Duijnhoven in de titelrol. Een voorstelling die pleit voor het loslaten van beperkingen: “Wie zich tot één gender beperkt, verspilt een half leven.” Daarna betreedt Superposition, geregisseerd door Vanja Rukavina, het podium. Deze humoristische voorstelling onderzoekt de overeenkomsten en verschillen tussen de Nederlandse en Japanse cultuur. Een internationaal team van Nederlandse en Japanse wiskundigen onthult diepgewortelde culturele verschillen via clashes en misverstanden. Een idealistische en academische voorstelling, vol karaoke, cocktailparty’s en een hartstochtelijk wiskundig seminar. Vervolgens presenteert Mateusz Staniak Huis van Troje, een coproductie met Internationaal Theater Amsterdam. In deze voorstelling brengt hij de mythische stad Troje opnieuw tot leven, terwijl de stad op instorten staat.

De Trojaanse elite, vertegenwoordigd door Koningin Hecuba, bepaalt de toekomst van de stad. Huis van Troje roept vragen op over macht, privilege en de waarde van patriottisme in tijden van oorlog. En Nita Kersten presenteert The Last Poet, geïnspireerd door het leven en werk van Umar Bin Hassan van ‘The Last Poets’, een collectief van dichters en muzikanten uit de tijd van de ‘civil rights movement’ in de Verenigde Staten. Ze combineert theater, hiphop en spoken word en toont de impact van hun werk in het geluid van jonge makers van nu. 

Tot slot worden er maar liefst drie producties uit seizoen 2022/2023 hernomen die succesvol waren. Geschiedenis van geweld, regie Abdel Daoudi (Louis d’Or nominatie Eelco Smits), De Dappere Soldaat, regie Steef de Jong (selectie Nederlands Theaterfestival en Colombina nominatie Malou Gorter) en Onder Ons, regie Nina Spijkers.