Mozart in mineur, walsen met Chopin en vierhandig Rachmaninov

Uitgaan
Het concert van zaterdag 2 maart om 15.00 uur in 't Mosterdzaadje is in handen van het pianoduo Vital en Aksana Stahievitch
Het concert van zaterdag 2 maart om 15.00 uur in 't Mosterdzaadje is in handen van het pianoduo Vital en Aksana Stahievitch (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Het concert van zaterdag 2 maart om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje is in handen van het pianoduo Vital en Aksana Stahievitch. Het concert opent solistisch met Mozart en Chopin, uitgevoerd door Vital. Daarna volgt vierhandig de pianosuite van Rachmaninov.

De pianosonate van Mozart in a-klein is in de toonsoort mineur. Niet zo vanzelfsprekend voor de zonnige Mozart. Mineur grijpt meestal terug naar een emotioneel beladen gebeurtenis in zijn leven. In deze sonate is het de plotselinge dood van zijn moeder. Het dramatische eerste deel doet aan zijn requiem denken.

De walsen van Chopin zijn wel het bekendste deel van zijn oeuvre. Chopin, een belangrijk pianist, liet ze klinken in de salons van Parijs. Muziek die intiem is, elegant, lyrisch en ook verrassend.

De 4-handige pianosuite van Rachmaninov is romantische muziek vol nostalgie en tegenstrijdige emoties. Deze Russische componist was behalve de beroemdste pianist van de 20e eeuw, tevens belangrijk dirigent. In deze suite klinkt een heel orkest.

Anastasia Feruleva & Frank van de Laar

Op zondag 3 maart om 15.00 uur brengen de celliste Anastasia Feruleva en de pianist Frank van de Laar in het programma ‘Grenzeloos’ in ‘t Mosterdzaadje. Twee musici die al een enorme carrière maakten in de muziekwereld, voeren werk uit van Beethoven, Messiaen, Piazzolla, Schumann en Rimsky-Korsakov.

‘In dit programma worden grenzen opgezocht en wellicht ook overschreden’, aldus de pianist.

Het adembenemende intens hartstochtelijke langzame deel van Beethovens laatste cellosonate wordt geflankeerd door een fantastisch energiek openingsdeel en een waanzinnige fuga. Een compacte samenvatting van de muziekgeschiedenis in een notendop! 

Daar waar de tijd in Messiaen’s muziek tot stilstand is gekomen, exploderen in de Tango van Piazzolla de uitersten van intimiteit en heftigheid op sensueel-spetterende wijze. Na de levendige verbeeldingskracht van Schumann volgen als afsluiting de virtuoze thema’s uit de opera de “Gouden Haan” van Rimsky-Korsakoff, geschreven door de violist Ephraim Zimbalist. In de bewerking die Anastasia Feruleva voor cello maakte, worden de technische hoogstandjes naar een ultiem niveau gebracht.

‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord 023-5378625 www.mosterdzaadje.nl. Half uur voor aanvang is de deur open. Toegang vrij, na afloop collecte met richtlijn €10

De pianosuite van Rachmaninov wordt die middag ook gespeeld