Black Friday: wat is het eigenlijk?
Black Friday: wat is het eigenlijk? (Foto: Sam Lion - Pexels)

Black Friday: wat is het en waarom vieren we dat eigenlijk?

Winkelen

REGIO - Wij Nederlanders houden van koopjes. Des te meer welkom was Black Friday dan ook toen de koopjesparade jaren geleden overwaaide vanuit Amerika. Maar wat ís Black Friday nu eigenlijk? Waarom vieren we het? In dit artikel vertellen we je alles over de oorsprong van Black Friday.

Lokale acties Black Friday

Woon jij in Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard, Bergen of Heiloo en komt een aanbieding voor vloerverwarming goed van pas? Ben je als Haarlemmer toe aan een paar mooie nieuwe schoenen? Kom je uit de regio Alphen aan den Rijn en zoek je aanbiedingen op het gebied van keukens, of voordelige oliebollen? Of wil je als inwoner van Purmerend profiteren van korting als het gaat om een nieuwe lijst voor jouw kunst? Bekijk alle lokale Black Friday deals en kortingsacties op Rodi.nl!

Maar wat is Black Friday eigenlijk? Over de herkomst van de dag zijn de meningen nogal verdeeld.

Wat is Black Friday?

Zo stortte op vrijdag 24 september 1869 de Amerikaanse economie in elkaar (ook wel de ‘goudcrash’ genoemd). Daarom werd deze dag omgedoopt tot Black Friday. Anderen menen dat Black Friday ontstaan is in 1981, toen Amerikaanse winkeliers voor het eerst winst behaalden. Zo kreeg de dag een positieve wending. Tot slot is er de theorie dat de term ‘zwarte vrijdag’ in de jaren 50/60 voor het eerst gebruikt werd door de politie, om de verkeersdrukte in Philadelphia rond Thanksgiving aan te duiden. En als verwijzing naar het grote aantal ziekmeldingen op werk na het Thanksgiving-feest.

Cyber Monday

Tegenwoordig noemen we Black Friday in één adem met Cyber Monday: het online broertje van de zwarte vrijdag, waarbij je de maandag na Black Friday online nog wat extra hoge kortingen kunt meepakken.

Hoge kortingen

Hoe het ook zij: tijdens Black Friday én Cyber Monday profiteren ook wij Nederlanders inmiddels maar al te graag van hoge kortingen en leuke koopjes bij onze favoriete winkels. En met de feestdagen in het vooruitzicht is extra voordeel natuurlijk altijd mooi meegenomen!

Afbeelding
Vind met deze stappen een studie die bij jou past Partnerbijdrage 31 jan, 11:11
Afbeelding
Tienjarig bestaan Roze Salon Haarlem groots gevierd Algemeen 31 jan, 10:20
Afbeelding
Expositie: 'Ou est la femme \ Vrouw in beeld' te zien in De Zout Cultuur 31 jan, 09:41
Afbeelding
Doneer een zaailingdag; maak Haarlem groener Algemeen 31 jan, 09:35
Afbeelding
Maaike Rikhof en Manique Hendricks nieuwe conservatoren moderne en hedendaagse kunst Frans Hals Museum Algemeen 30 jan, 15:29
Afbeelding
Doneerrek voor flessen in het Kenaupark Algemeen 30 jan, 12:24
Afbeelding
Burgemeester toont betrokkenheid bij situatie Iran en Afghanistan en praat met Koerdische Haarlemmers Algemeen 30 jan, 09:43
Afbeelding
Feest! Caprera bestaat 75 jaar, kaartverkoop jubileumprogramma is gestart Algemeen 29 jan, 10:02
Afbeelding
Lucardi Juwelier in Grote Houtstraat weer overvallen 112-nieuws 28 jan, 16:13
Afbeelding
Beethoven door Patrick Hopper en De Zoete Inval in 't Mosterdzaadje Algemeen 28 jan, 14:45
Afbeelding
Concert Nuit d'étoiles met Baba Jaga Uit 28 jan, 09:02
Afbeelding
Kerstbomenactie levert meer dan 12.500 bomen op bij Spaarnelanden Algemeen 28 jan, 08:01
Afbeelding
Auto te water in Brouwersvaart 112-nieuws 27 jan, 17:19