Black Friday vs. Cyber Monday 2023: wat is het verschil?

Winkelen
Black Friday en Cyber Monday staan elk jaar garant voor hoge kortingen!
Black Friday en Cyber Monday staan elk jaar garant voor hoge kortingen! (Foto: New Africa - stock.adobe.com)

REGIO - Koopjes. Wij Nederlanders zijn er gek op. En dus kunnen we onze lol weer op tijdens Black Friday 2023 (24 november 2023) en het aansluitende Cyber Monday (27 november 2023). Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder Black Friday en Cyber Monday? En wat is het verschil tussen de twee dagen? Het verhaal erachter leggen we je in dit artikel uit.

Wat is Black Friday?

Op vrijdag 24 september 1869 stortte de Amerikaanse economie in elkaar (de zogenaamde ‘goudcrash’). Om die reden werd deze dag omgedoopt tot Black Friday. Maar niet iedereen ziet dit als de start van Black Friday. Zo menen anderen dat Black Friday in 1981 is ontstaan, toen Amerikaanse winkeliers voor het eerst winst behaalden. Een positieve draai aan Black Friday, dus. Tenslotte bestaat de theorie dat ‘zwarte vrijdag’ als begrip in de jaren 50 en 60 voor het eerst gebruikt werd door de politie, om daarmee de verkeersdrukte in Philadelphia rond Thanksgiving aan te duiden. En als verwijzing naar het grote aantal mensen dat zich op werk ziek meldde na Thanksgiving.

Wat is Cyber Monday

Tegenwoordig vieren we niet alleen Black Friday, maar een paar dagen later ook Cyber Monday. Tijdens deze online versie van Black Friday kun je via het wereldwijde web nog wat extra kortingen meepakken. Cyber Monday is een populaire online winkelgebeurtenis die plaatsvindt op de maandag na Thanksgiving in de Verenigde Staten. Het is een dag waarop winkeliers aanzienlijke kortingen en promoties aanbieden op hun websites, waardoor mensen online kunnen winkelen voor cadeaus tijdens de feestdagen. Cyber Monday vult Black Friday aan, dat zich richt op fysieke winkelverkopen. Cyber Monday is een wereldwijd fenomeen geworden, waarbij consumenten op zoek gaan naar aanbiedingen op een breed scala aan producten, van elektronica tot mode.

Verschil Black Friday en Cyber Monday

Black Friday en Cyber Monday zijn beide populaire winkeldagen met kortingen en aanbiedingen, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee:

  • Black Friday vindt plaats op de vrijdag na Thanksgiving.
  • Cyber Monday vindt plaats op de maandag na Thanksgiving.
  • Tijdens Black Friday gaan mensen vaak in fysieke winkels shoppen.
  • Tijdens Cyber Monday gaan mensen vaak online shoppen.
  • Black Friday-deals omvatten vaak zowel elektronica als fysieke goederen, terwijl Cyber Monday zich vaak concentreert op elektronica, gadgets en online services.
  • Black Friday kan chaotisch zijn, met lange wachtrijen en drukte in winkels.
  • Cyber Monday biedt het gemak van online winkelen.

Het belangrijkste verschil tussen beide dagen is dus de manier waarop ze plaatsvinden en de focus op fysieke versus online winkelen. Veel mensen plannen hun aankopen dienovereenkomstig, afhankelijk van hun voorkeur en behoeften.