Frida: ‘We doen zulk dankbaar en nuttig werk!’
Frida: ‘We doen zulk dankbaar en nuttig werk!’ (Foto: Aangeleverd)

Dag van de Vrijwilliger: ‘We doen bij het Rode Kruis zulk dankbaar en nuttig werk!’

Zorg

REGIO - De coronacijfers bereiken historische hoogten en de zorg staat onder ongekende druk. Achter de professionals groeit een onzichtbaar leger van vrijwilligers, klaar om te helpen waar dat kan. Ook zij draaien overuren. Zoals Frida, één van de vele vrijwillige ambulancemedewerkers van het Rode Kruis. Een heldin uit de achterhoede vertelt, in het kader van de Dag van de Vrijwilliger op 7 december.

Zaterdagochtend 11.30 uur. Frida Leenders-Rahiembaks (53) is net een uurtje wakker. “Gisteravond was een latertje”, lacht ze. “We waren met 11 voertuigen en zo’n 30 collega’s op Schiphol de hele nacht bezig om de positief geteste KLM passagiers uit Zuid Afrika naar het isolatiehotel te brengen. Van Alkmaar tot Amersfoort, Leiden en Utrecht, overal kwamen de Rode Kruisbussen vandaan om te helpen. Heel bijzonder!”

Dankbaar en nuttig

Frida is vrijwilliger. Haar dienst van gisteren duurde van tien uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends. Frida ‘zit’ op de Rode Kruis-ambulance, als chauffeur of als bijrijder. Is dat leuk?

Leuk? Frida barst in lachen uit. “Het is gewéldig”, klinkt het uit de grond van haar hart. “We doen zúlk dankbaar en nuttig werk! We rijden natuurlijk geen zware medische ritten, die zijn voor artsen en verpleegkundigen. Wat wij doen heet ‘low care’ vervoer. Maar wij zijn hard nodig, zeker nu de coronacijfers weer oplopen en de medische sector omkomt in het werk. We nemen ze heel veel uit handen.”

Alle hens aan dek

“Het is echt alle hens aan dek,” beaamt Frida. “En het geeft zóveel voldoening. Ik hou ervan om mensen te helpen. Bovendien krijg ik er energie van om samen lastige klussen te klaren. Wij doen overigens niet alleen corona-gerelateerd vervoer hoor. Je mag er zelfs voor kiezen om helemaal geen corona-patiënten te vervoeren. Er blijft genoeg ander werk over. Het soort ritten verschilt enorm: de ene keer brengen wij een coronapatiënt naar de nierdialyse, de andere keer rijden wij iemand vanuit het brandwondencentrum naar een revalidatiekliniek in zijn thuisprovincie Limburg.”

Veiligheid voorop

De ambulance van het Rode Kruis vervoert mensen die dat zelf niet kunnen vanwege beperkingen of besmettingsrisico. Op de vraag of ze daar zelf risico bij loopt, antwoordt Frida ontkennend. “Voor je dit mag doen krijg je een gedegen opleiding en doe je een aantal examens. Na de theorie volgen praktijklessen en mag je onder begeleiding de ambulance op. En als je er klaar voor bent mag je zelfstandig aan de slag. Daarmee is de veiligheid van de patiënt én van de Rode Kruis medewerker gewaarborgd. Als je je goed aan alle veiligheidsprotocollen houdt, hoef je niet bang te zijn voor besmetting.”

Signaleringsfunctie

De Rode Kruis ambulance wordt altijd door twee mensen bereden. Frida is afwisselend chauffeur en bijrijder, maar er zijn collega’s die slechts één van deze twee rollen willen vervullen. “Dat is geen probleem. Beide zijn belangrijk. De chauffeur let op de weg, de bijrijder kan zich ondertussen bezighouden met de patiënt. Wij hebben een belangrijke signaleringsfunctie; als wij iemand thuis afzetten zien wij ook hoe de thuissituatie is. Soms melden wij de centralist dat er ook na ons vertrek nog aanvullende hulp nodig is. Omdat onderweg is gebleken dat mensen geen sociaal vangnet hebben, of dat ze niemand hebben die boodschappen voor ze kan doen.”

Bijzondere ontmoetingen

De indrukwekkendste rit? “Een vrouw van rond de dertig die we na een operatie liggend naar huis brachten. Ze had heel zware MS en kon helemaal niets. Behalve praten. Een humor dat ze had! We hebben tranen met tuiten gelachen. Meestal bedanken de mensen ons, maar hier was het andersom. Ik heb háár bedankt dat ik haar mocht vervoeren. Nu ik er over praat begin ik alweer te lachen. Dit soort bijzondere ontmoetingen maken mijn werk zó de moeite waard!”

Help ook helpen!

Met het aantal coronabesmettingen neemt ook het aantal hulpvragen in de regio razendsnel toe. Het Rode Kruis is daarom hard op zoek naar mensen die een paar uur per week kunnen bijstaan. Dat kan op allerlei manieren: er is behoefte aan chauffeurs en bijrijders, zorgondersteuners, planners, centralisten, administratieve hulpen, algemeen hulpverleners en mensen die kunnen helpen bij psychosociale opvang. Kijk voor meer informatie op www.rodekruis.nl/help-in-nh.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stille Tocht tegen Black Friday trekt aandacht met doodskist Algemeen 27 nov, 08:33
Afbeelding
Lancering Kennemer Impact Helpdesk: Helpdesk voor ondernemers Algemeen 26 nov, 14:04
Afbeelding
De Vlaamseweg in Haarlem krijgt weer bomen; Haarlemse Bomenwachters zijn blij Algemeen 26 nov, 12:16
Afbeelding
Herdrukken boeken over Bavokerk wegens groot succes Algemeen 26 nov, 12:09
Afbeelding
The Rhythm of the Night op locatie HAL van het Frans Hals Museum Algemeen 26 nov, 11:30
Afbeelding
Uitgaan in Haarlem, wereldster Karsu laat ouderen bewegen in de Philharmonie Uit 25 nov, 11:20
Afbeelding
Shoptips voor Black Friday en Cyber Monday in Haarlem Algemeen 25 nov, 07:11
Afbeelding
Lokaal adverteren in Haarlem: daarom het Haarlems Nieuwsblad Algemeen 24 nov, 16:34
Afbeelding
Vier handen op één vleugel: Elsbeth Remijn en Claudette Verhulst treden op in Spaarndam Uit 24 nov, 15:24
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
Werken op grote hoogte Algemeen 24 nov, 14:43
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Haarlem 777 jaar stadsrechten; Nieuwkomers zijn van alle tijden Algemeen 24 nov, 13:22
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief