Vaccinatiegraad Haarlemse jeugd ondanks inhaalslag nog onder gemiddelde

Zorg
De vaccinatiegraad voor veelvoorkomende (kinder)ziekten heeft de afgelopen tijd een flinke inhaalslag gemaakt.
De vaccinatiegraad voor veelvoorkomende (kinder)ziekten heeft de afgelopen tijd een flinke inhaalslag gemaakt. (Foto: Archieffoto RM)

HAARLEM - De vaccinatiegraad voor veelvoorkomende (kinder)ziekten heeft de afgelopen tijd - dankzij de inzet van de gemeente - een flinke inhaalslag gemaakt. Daarvoor kreeg wethouder Floor Roduner donderdagavond complimenten vanuit de verschillende raadsfracties. Wethouder Jur Botter wist de achterstand op het landelijk gemiddelde terug te brengen van 5 procent naar slechts 1,4 procent. Ironisch genoeg kon hij echter wegens ziekte zelf de complimenten niet in ontvangst nemen. Wethouder Roduner noemde deze ontwikkeling een ‘enorme inhaalslag’.

Joost Verhagen

VVD-commissielid Klazinga opende het gesprek met complimenten richting de wethouder. Haar mening werd gedeeld door de fractie van de ChristenUnie en het CDA, die beiden benadrukten dat Haarlemmers wel vrij moeten blijven in de keuze om hun kinderen in te laten enten. 

“Stimuleren ja, maar verplichten zijn wij echt tegen’’, aldus de bijdrage van de ChristenUnie. D66 vroeg de wethouder hoe mensen die nieuw in Haarlem zijn of in de illegaliteit zitten kunnen worden bereikt. De PvdA wilde ook van het college weten wanneer de vaccinatiegraad onder gezinnen die tijdelijk in Nederland zijn in kaart kan worden gebracht.

Prikken bij de huisarts

Melissa Oosterbroek (GroenLinks) benadrukte dat het soms kan helpen als vaccinaties makkelijk te krijgen en zichtbaar zijn. Ze refereerde aan het feit dat ze zelf kort daarvoor een tijd door de griep is geveld, en dat ze wellicht een griepprik had genomen als iemand die ‘onder haar neus had geduwd’. De wethouder reageerde daarop door te zeggen dat griepprikken over het algemeen bij de huisarts kunnen worden gehaald, en niet onder het Rijksvaccinatieprogramma vallen.

Wethouder Botter heeft de commissie verder toegezegd dat er binnenkort een technische sessie zal worden georganiseerd over de Haarlemse vaccinatiegraad. Het college heeft verder beloofd om de gemeenteraad jaarlijks te blijven informeren over ontwikkelingen rondom de vaccinatiegraad.