Bespreek stoppen met roken met lotgenoten

Zorg
Een appeltje is een hulpmiddel om te stoppen met roken.
Een appeltje is een hulpmiddel om te stoppen met roken. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Op 31 mei was het Wereld-Niet-Roken-Dag. De ideale dag voor het Rookvrij Leven team Schalkwijk met medewerkers van de GGD en Buurts om in (winkel)centrum Schalkwijk rokers aan te spreken en ze te stimuleren om deel te gaan nemen aan de inlooppraatgroep Roken Enzo.

Door Willem Brand

Tussen 10:00 en 12:00 uur spreekt de groep van vier medewerkers zo’n 150 tot 200 mensen aan. Een klein deel ervan zegt geïnteresseerd te zijn om op vrijwillige basis mee te doen aan de te starten lotgenotengroep van (ex)rokers. Om elf uur op het pleintje voor de HEMA spreekt Janneke Heys, bij de GGD actief op het terrein van preventieve gezondheid, Peter (58) aan. Hij vertelt zo’n vijf sigaretten per dag te roken. “Mijn kinderen willen dat ik stop. Ik ben blij dat ze niet roken. Maar ik vind het nog steeds lekker. Na het eten of een vergadering voelt het aan als beloning. Toen ik als manager in de petrochemische industrie werkte was roken het cement. In het rookhok hoorde je het ongepolijste verhaal.” 

Gratis stoppoging

Tijdens het gesprek noemt hij zich een flexi-roker, hij rookt af en aan. “Roken heeft met stress te maken, je ziet gemiddeld veel meer rokers met lagere inkomens,” zegt Janneke. Peter: “Mensen zijn geneigd om de hakken in het zand te zetten als de overheid dat stukje ook nog probeert af te pakken.” Janneke biedt hem bij het afscheid een biologische appel aan met de woorden: “Mocht je toch iets willen, via de huisarts krijg je een gratis stoppoging.” Peter: “Zorg ervoor dat de kleintjes niet gaan roken.” 

Appeltje

Stop-met-roken coach Tekgül Agir zegt zich te gaan richten op Turkstalige Schalkwijkers. Zij heeft zelf dertig jaar gerookt en is dertien jaar terug na ‘honderd’ pogingen gestopt. Een ervaringsdeskundige! “De doorslag gaf een andere mindset. Mensen denken ‘O wat erg, ik ben er nog niet klaar voor’. Ze zijn bang dat ze doodongelukkig worden. Je moet je erop voorbereiden en als de ontwenningsverschijnselen komen afleiding zoeken, bijvoorbeeld iemand bellen of mediteren tot het gevoel van verlangen overgaat.” Het is een kwestie van willen, blijkt uit het korte contact met een Schalkwijkse familie met Indonesische wortels. De 63-jarige man zegt twee jaar terug te zijn gestopt op aandrang van zijn kinderen. “Mijn vrouw en vier kinderen roken geen van allen. Ik ben van de ene op de andere dag gestopt.” Tekgül geeft alle vier een appeltje mee. Ook een manier om te stoppen. Eet een appel.

Roken Enzo – een samenwerking tussen GGD en Buurts - is gratis, start op 6 juni en is iedere dinsdag van 10:30 tot 12:00 uur in Da Vinci, centrum voor ontmoeting, Leonardo Da Vinciplein 73. Aanmelden is niet nodig. Je kunt zo binnenlopen.