Op mooie plekken buiten sporten met Gezond Oud

Zorg
Club Gezond Oud viert vijfjarig jubileum.
Club Gezond Oud viert vijfjarig jubileum. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Al vier jaar sport de Haarlemse Marianne Jansen via Gezond Oud. In juni viert deze club, begonnen door de twee vriendinnen Esther Zoetmulder en Constance Schuller, haar vijfjarige jubileum. Bewegen in de buitenlucht loopt als een tierelier. De deelnemers sporten behalve in Noord-Holland ook al in de provincies Utrecht en Gelderland.

Door Willem Brand

Voor Marianne Jansen staat fit blijven hoog in het vaandel. “Ik sport driemaal in de week en doe dat op de mooiste plekken zoals in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik ga er op de fiets naartoe, in weer en wind. Wel op een e-bike,” biecht ze op. “Ik geniet van het buiten sporten, de lessen houden me fit en ik heb er leuke nieuwe mensen door leren kennen. Na afloop drinken we vaak samen een kop koffie, soms gaan mensen samen naar een film of een tentoonstelling. Samen sporten is gezellig.”

Eigen verantwoordelijkheid

Eigen verantwoordelijkheid voor gezondheid en welbevinden staat voorop, benadrukt organisator Esther Zoetmulder. “Er zijn mensen die vinden dat de samenleving voor ze moet zorgen. Met die instelling kom je niet ver. Je zult er zelf alles aan moeten doen. Wij helpen daar een stukje bij. We proberen het bewegen te vergemakkelijken door een positieve groepsvibe te laten zien. Er zijn mensen begonnen die een hekel hebben aan sporten en nog steeds meedoen. Marianne is een GO’er – zo noemen wij onze deelnemers - van het eerste uur. In die vijf jaar is er veel gebeurd. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan. We hebben lief en leed met de deelnemers gedeeld. Ja, vrouwen zijn ver in de meerderheid, zo’n 80%. Het gaat bij ons niet om druk, om presteren. Plezier staat voorop. De intrinsieke motivatie moet van jezelf komen.”