Jaap Tolenaars al 50 jaar bij Zang en Vriendschap

Algemeen
Voorzitter Henk Meekel verrast Jaap Tolenaars met een erepenning en een oorkonde. Bloemen zijn er voor zijn vrouw Wil.
Voorzitter Henk Meekel verrast Jaap Tolenaars met een erepenning en een oorkonde. Bloemen zijn er voor zijn vrouw Wil. (Foto: Aangeleverd)

HOOFDDORP - Het was donderdag 17 oktober 50 jaar geleden dat Jaap Tolenaars lid werd van het Haarlemmermeers (toen nog Hoofddorps) Mannenkoor 'Zang en Vriendschap' (HMZV). Maandag 14 oktober werd het trouwe lid tijdens een repetitieavond in het zonnetje gezet.

Toen Jaap Tolenaars zich aansloot bij het koor was hij 22 en werkte als onderwijzer op een lagere school. Hij hield van zingen en zijn vader zong al jaren bij 'Zang en Vriendschap'. Het lag dus voor de hand dat Tolenaars toetrad tot datzelfde koor. Hij kreeg een plaats bij de zanggroep Baritons. Nu, 50 jaar later, zingt Tolenaars – inmiddels met een iets lagere stem - alweer jaren bij de bassen.

Bestuurslid

Behalve zingen komen er bij een koor ook andere dingen kijken om te kunnen voortbestaan. Tolenaars begreep dat en werd bestuurslid, 17 jaar lang, waarvan 15 jaar penningmeester. Hij kweet zich uitstekend van zijn taak, zelfs zodanig dat hij het in 1994 bracht tot erelid van de vereniging.

Niet minder belangrijk is dat hij via het zingen een leuke meid ontmoette. De vader van Wil was net als Jaaps vader zanger bij Zang en Vriendschap, Wil en de moeder van Jaap zongen bij Vrouwenkoor Haarlemmermeer. Wil moest een keer met een op de bandrecorder opgenomen concert naar de vader van Jaap. Jaap en Wil zijn al ruim 47 jaar samen.

Afscheid

Maandagavond werd de repetitie voor het komende kerstconcert even stopgezet om Tolenaars te eren met zijn 50-jarige jubileum. Dit gebeurde in het bijzijn van zijn echtgenote Wil, kinderen en kleinkinderen. Bestuurslid Henk van Kesteren van het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond (KNZV) speldde hem de erepenning op en overhandigde de oorkonde. Voorzitter van HMZV, Henk Meekel, sprak de jubilaris toe en overhandigde zijn vrouw een fraai boeket.

Het jubileum is helaas tevens Tolenaars' afscheid van het koor. Zijn gezondheid is de laatste jaren verslechterd wat hem verhindert elke maandagavond vanuit zijn woonplaats Uithoorn de repetities in Hoofddorp bij te wonen. Zeer verheugd en dankbaar was het trouwe lid met de mooie woorden en de onderscheiding die hij deze avond in ontvangst mocht nemen.