Renovatie monumenten oude suikerfabriek hard nodig

Algemeen
Het oude havenkantoor aan de Ringvaart.
Het oude havenkantoor aan de Ringvaart. (Foto's: Peter Vreeswijk)

HALFWEG - Als je over de nieuwe boezembruggen loopt richting oude suikerfabriek, kom je langs de pilaren met de twee zwanen. Ze behoren bij het gehele complex van voorheen de suikerfabriek, vormden de afsluiting van het totale complex en zijn in eigendom van Cobraspen. Na de herinrichting van de N200 staan de pilaren met de zwanen totaal verloren, zonder hekafsluiting, op de openbare weg en wel tussen voet- en fietspad.

Saskia Vreeswijk

De twee zwanen en de pilaren verkeren in zeer slechte conditie. Van verschillende bewoners ontving de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg klachten hierover. Tijd om navraag te doen bij de eigenaar. Deze deelde mee dat waarschijnlijk nog dit jaar begonnen wordt met de renovatie van het kasteel. De pilaren met de zwanen zullen daarin worden meegenomen. De aanvraag voor de vergunning is iin voorbereiding.

Havenkantoor

Ook het havenkantoor aan de Ringvaart verkeert in een deplorabele toestand. Dezelfde eigenaar Cobraspen, bij monde van de heer Oscar Persoon, deelde mee dat de renovatie van het kantoor als laatste aan de beurt komt. Het idee is om hier een horecalocatie van te maken in combinatie met de nog te realiseren jachthaven en de bouw van een hotel.

De Dorpsraad denkt dat met name voor de bouw van een hotel een planologische procedure gevoerd moet worden. Of dit uiteindelijk zal leiden tot de realisatie van een hotel? De Dorpsraad is hier vooralsnog geen voorstander van.


De pilaren met de zwanen.

Afbeelding