Politieke partijen reageren op de stelling over aandacht voor de randgebieden Haarlemmermeer

Algemeen
Haarlemmermeer heeft kleine kernen en daar moet evenredig aandacht voor zijn.
Haarlemmermeer heeft kleine kernen en daar moet evenredig aandacht voor zijn. (Foto: Peter Vreeswijk)

HAARLEMMERMEER - ‘Er moet meer aandacht komen voor de randgebieden van de gemeente Haarlemmermeer zoals Badhoevedorp, Halfweg en Zwanenburg’. Dat is de stelling die we hebben voorgelegd aan politieke partijen in de gemeente Haarlemmermeer. Acht partijen hebben daarop gereageerd. 


Erik Vermeulen

Erik Vermeulen (Forza!): “Er moet niet alleen meer aandacht komen maar er moet beter naar bewoners worden geluisterd. In Badhoevedorp wijst de dorpsraad op verkeersproblemen en draagt oplossingen aan. Tegen dovemans oren. In Zwanenburg komt tegen de wens van bewoners een megadistributiecentrum in plaats van woningen en komen er zonder participatie zonnepanelen op vruchtbaar akkerland.”


Marjolein Steffens

Marjolein Steffens (HAP): “HAP heeft oog voor het unieke karakter van onze dorpen. Omdat Spaarndam geen Lisserbroek is en Zwanenburg geen Rijsenhout. Behoud van voorzieningen is belangrijk, net als een verzorgde en groene leefomgeving. HAP kiest voor behoud van het landelijke karakter en wil een groenblauwe Noord-Zuidlijn als natuurlijke buffer tussen stedelijke verdichting en het dorpse open landschap.


Paul Meijer

Paul Meijer (BVNL|Haarlemmermeer): “Haarlemmermeer is van oudsher een grote gemeente met veel verschillende kernen. Door de samenvoeging met Haarlemmerliede en Spaarnwoude is de oppervlakte flink uitgebreid. BVNL|Haarlemmermeer is voorstander van het op peil houden van goede basisvoorzieningen zoals primair onderwijs, medische zorg, toezicht en goed openbaar vervoer in alle kernen.”


Chandra Jankie

Chandra Jankie (Blanco): “Eens en wat ons betreft geen randgebieden maar kernen! Het voorzieningenniveau moet zodanig zijn dat alle kernen toegankelijk en inclusief zijn. Dat mag de gemeenschap wat kosten omdat het zorgt voor meer verbinding en onderlinge samenhang met behoud van verscheidenheid. Schaalvergroting mag niet leiden tot het verdwijnen van voorzieningen!”


Fouad Sidali

Fouad Sidali (PvdA): “Onze randkernen verdienen evenveel aandacht als onze andere kernen. Het mooie aan onze gemeente is dat ieder kern zo zijn kracht heeft. Badhoevedorp, Zwanenburg en Halfweg kenmerken zich om een de aantrekkelijke ligging tussen Haarlem en Amsterdam en uiteraard de enorme mogelijkheid voor recreatie in de natuur. Daar moeten we blijvend aandacht voor hebben.”


Eric van der Peet

Eric van der Peet (CDA): “Eens. Wij willen dat de focus in Haarlemmermeer niet alleen hoort te liggen bij Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Alle 31 kernen dienen de aandacht te krijgen die ze nodig hebben. Dit geldt zeker ook voor Badhoevedorp, Halfweg en Zwanenburg. Stuk voor stuk prachtige kernen met hele specifieke opgaven.”


Maaike Ballieux

Maaike Ballieux (GroenLinks): “GroenLinks Haarlemmermeer wil dat de leefbaarheid in álle kernen goed is. Daarom zetten we in op (sport)voorzieningen en op basisonderwijs in elke kern. De gemeente werkt daarvoor langs de Ringvaart samen met andere gemeenten. Met voldoende fijnmazig openbaar vervoer zorgen we dat voorzieningen in bijvoorbeeld Hoofddorp bereikbaar zijn voor iedereen.”


Kasper Sulmann

Kasper Sulmann (Gezond Haarlemmermeer): “Eens. De randgebieden moeten beter ondersteund worden door meer te investeren in de fysieke buitenruimte zoals stoepen, wegen en speelveldjes maar ook het verenigingsleven, dagbesteding en culturele ontplooiing. Maar vooral ook voorrang op de woningmarkt in de kern. Hierdoor blijft de identiteit en de sociale cohesie in de kern gewaarborgd.”