Huis Swanenburg in Halfweg wordt gerestaureerd

Algemeen
Eigenaar van Huis Swanenburg Cobraspen gaat toch over op restauratie.
Eigenaar van Huis Swanenburg Cobraspen gaat toch over op restauratie. (Foto: Peter Vreeswijk)

Afgelopen januari spraken de leden van erfgoedvereniging Heemschut hun onrust uit over de ‘verwaarlozing van de voormalige suikerfabriek in Halfweg’. De eigenaar van de suikerfabriek, projectontwikkelaar Cobraspen, heeft het pand een aantal jaren verhuurd voor opnames van het televisieprogramma ‘The Voice’ van RTL.

HALFWEG - Het rijksmonumentale pand ‘Swanenburg’ in Halfweg wordt gerestaureerd. Dit antwoordt het college op vragen van Forza! raadslid Jordy Schaap.

Beschildering

Hiervoor zijn diverse ramen en kozijnen op de voorgevel van het huis Swanenburg in een niet historische kleurstelling beschilderd. Ondanks beloftes zijn deze niet hersteld naar de oorspronkelijke beschildering toen de opnames waren afgerond. Ook zou de beloofde restauratie aan het pand niet zijn uitgevoerd.

Forza! raadslid Jordy Schaap wees de gemeente op haar verantwoordelijk voor handhaving op aantasting van monumentale gebouwen, waarvan de gemeente het bevoegde gezag heeft, en vroeg in schriftelijke vragen om opheldering over de gemaakte afspraken en om te handhaven.

Spoedig

Wethouder Cultuur, Marja Ruigrok, heeft Cobraspen aangesproken en verzocht de kleuren zo spoedig mogelijk terug te brengen, zoals er in 2017 afgesproken is. Die heeft gemeld dat de restauratieplannen inmiddels gereed zijn en dat in mei 2022 de werkzaamheden kunnen beginnen, als de nieuwe aangevraagde vergunning hiervoor wordt goedgekeurd door de gemeente. Dan zou tegelijk de restauratie aan zowel de buiten- als de binnenkant van start kunnen gaan.

Het college antwoordt ook op de vragen dat handhaving al is gestart nu er een formeel verzoek om handhaving is ingediend ten aanzien van de kleurstelling. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft mandaat voor de handhaving op dit verzoek.