Vergunningsvrij bouwen in Haarlemmermeer een jaar verlengd

Algemeen
Inwoners kunnen sneller aan de slag door de pilot vergunningsvrij bouwen.
Inwoners kunnen sneller aan de slag door de pilot vergunningsvrij bouwen. (Foto: Pexels)

HAARLEMMERMEER - De gemeente Haarlemmermeer is de eerste en tot nog toe enige gemeente in Nederland die een pilot is gestart voor vergunningsvrij bouwen. Inwoners hoeven voor bepaalde bouwwerken geen omgevingsvergunning meer aan te vragen. De pilot is geëvalueerd en gaat nog een jaar door.

In de periode tot 1 januari 2022, de duur van de pilot, zijn er 128 meldingen ontvangen. De meeste gaan over dakkapellen (54), kozijnwijzigingen (36) en bijbehorende bouwwerken (28). Van de bouwwerken die zijn uitgevoerd is in een steekproef gebleken, dat ze volgens de regels van vergunningsvrij bouwen zijn gerealiseerd. Er zijn geen klachten of verzoeken om handhaving binnengekomen over de vergunningsvrije bouwwerken.

Vergunningsvrij

Vergunningsvrij bouwen zorgt er voor dat inwoners makkelijker en sneller aan de slag kunnen met bouwwerken die vergunningsvrij worden. Zij besparen dan ook de kosten van de vergunningaanvraag en kunnen volstaan met het indienen van een melding. Door een paar vragen op de website te beantwoorden, kunnen inwoners bepalen of het bouwwerk binnen de regels van vergunningsvrij bouwen valt.

Omgevingsplan

De pilot vergunningsvrij bouwen liep vooruit op de Omgevingswet, die op 1 januari 2022 in zou gaan. Deze datum wordt niet gehaald. Maar omdat het vergunningsvrij bouwen een succes is, blijft vergunningsvrij bouwen toegestaan tot de Omgevingswet in werking treedt. Dat is naar verwachting 1 januari 2023. De regels voor vergunningsvrij bouwen worden dan opgenomen in het omgevingsplan.