De werkgroepsleden tijdens een vergadering.
De werkgroepsleden tijdens een vergadering. (Foto: Peter Vreeswijk)

Werkgroep Historisch Halfweg 15 jaar

Algemeen

HALFWEG - Gezeten aan de keukentafel op een historische plek, de voormalige pastorie behorend bij de rooms katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte, vertelt voorzitter André van der Veen voluit over het ontstaan van de werkgroep.

Saskia Vreeswijk

Samen met vriend Alex Jungman hebben zij de eerste vergadering van de werkgroep gehouden in oktober 2007. Al jaren daarvoor spraken beiden over de oprichting van een dergelijke ‘club’. Voorwaarde voor Alex was dat hij eerst, tijdens zijn VUT, zijn studie geschiedenis zou afronden. En zo geschiedde.

Stichting

Op 31 juli 2008 was de werkgroep rijp voor een gang naar de notaris. Op die datum werd de stichtingsakte gepasseerd door Notaris Van Es in Hoofddorp. Deze bood zijn diensten geheel belangeloos aan omdat hij zo gecharmeerd was van de in de statuten opgenomen doelstelling: ‘het met plezier in kaart brengen en in brede kring openbaar maken van de geschiedenis van Halfweg en omstreken’. De stichting bestaat uit drie bestuursleden, maar het meeste werk wordt verricht door de werkgroepsleden.

Activiteiten

Dat ‘plezier’ uit zich in de wijze waarop door de werkgroepsleden allerlei evenementen worden georganiseerd. Historische wandelingen en fietstochten zijn altijd snel volgeboekt en ook de jaarlijkse presentatie-avond in de Protestantse kerk aan de Polanenkade wordt druk bezocht. Een gemiddeld aantal bezoekers van 150 is vrij normaal te noemen. Ook worden steeds meer wandelingen op verzoek georganiseerd, onder andere voor de gemeente en de vervoersregio Amsterdam.

Onderkomen

Vanaf 2007 hebben de maandelijkse vergaderingen en de werkzaamheden, waaronder het digitaliseren van foto’s en documenten, op verschillende locaties plaatsgevonden. Maar uiteindelijk bood de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude onderdak in het gemeentehuis. In oktober 2018 kwam hier abrupt een einde aan omdat de aanbouw moest worden gesloten door instortingsgevaar, veroorzaakt tijdens de bouw van het Outlet Centre. Voor de stichting Historisch Halfweg heeft dit desastreuze gevolgen. “Het enige dat tot op heden hebben kunnen redden is onze 3D scanner” vertelt André van der Veen. Dat betekent dat alle overige belangrijke, historische documenten nog steeds in de aanbouw liggen. Voorlopig is er nog geen zicht op wanneer deze verwijderd kunnen worden, omdat de gemeente met partijen in een juridische procedure is verwikkeld. Momenteel zal de gemeente wel behulpzaam zijn bij het vinden van een passende locatie voor de stichting.

Vrijwilligers gezocht

De stichting is naarstig opzoek naar nieuwe werkgroepsleden die kunnen assisteren bij wandelingen of fietstochten, die willen meedenken over nieuwe activiteiten of korte of langere nieuwsberichten of verhalen willen schrijven. 

Aanmelden hiervoor kan via de website of een email sturen naar info@historischhalfweg.nl.

Afbeelding
Paarden staan te trappelen voor kortebaan in Zwanenburg Algemeen 24 jun, 12:48
Afbeelding
Jaarmarkt Geuzenveld is terug Algemeen 23 jun, 14:47
Afbeelding
Ultrafijnstof vliegtuigen mogelijk toch invloed op gezondheid omwonenden Schiphol Algemeen 23 jun, 14:47
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
Hello again: een musical in tien affaires Algemeen 23 jun, 08:33
Afbeelding
Haarlemmermeer in de top 3 voor woningbeleggers Algemeen 22 jun, 12:14
Afbeelding
Football & Culture Festival met sport en cultuur Algemeen 21 jun, 19:13
Afbeelding
‘Hitklup at the Movies’, live in Paradiso Algemeen 21 jun, 06:55
Afbeelding
Kunstroute voert fietser langs pareltjes van Sloterdijk naar Spaarnwoude Park Algemeen 20 jun, 16:51
Afbeelding
Haarlemmermeer haalt lange wachttijden aanvraag paspoort in Algemeen 20 jun, 13:03
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Nog twee zomerconcerten in Broedplaats BOGOTÁ Algemeen 17 jun, 11:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.