Protestactie tegen vliegoverlast Schiphol vreedzaam

Algemeen
Veel kinderen en volwassenen hadden originele posters, tekeningen, flyers of spandoeken gemaakt met grappige tot pittige teksten
Veel kinderen en volwassenen hadden originele posters, tekeningen, flyers of spandoeken gemaakt met grappige tot pittige teksten (Foto's: Léon van Hedel)

NIEUW-WEST/HAARLEMMERMEER - De protest actie op Schiphol afgelopen zaterdag tegen te veel vliegoverlast van Schiphol en KLM is druk bezocht. “En vreedzaam verlopen”, meldt organisator Léon van Hedel.

“Er zijn veel bewoners uit Amsterdam gekomen. Veel kinderen en volwassenen hadden originele posters, tekeningen, flyers of spandoeken gemaakt met grappige tot pittige teksten”, vertelt hij.

Optredens

 Er waren muziekoptredens van Ulrike, ElleBasi en Florian Wolf, toespraken van onder andere Bram van Liere, Lammert van Raan, Suzanne Kroger, Ties Joosten & Fulco van der Veen en performance van Red Rebels. Diverse woordvoerders van politieke partijen van de Eerste en Tweede Kamer waren aanwezig.


Eén van de creatieve spandoeken.

“Het maatschappelijk verzet tegen de luchtvaart groeit duidelijk. Aan de orde kwamen de merkwaardige uitzonderingspositie van Schiphol & de KLM, herrie overlast, slaap- en gezondheidsproblemen van omwonenden, nachtvluchten, de grote behoefte aan nieuwe woningen en de remmende werking van Schiphol daar op. Bijvoorbeeld de grote behoefte van studenten om woningruimte bij Uilenstede uit te breiden. En dat is heel jammer.”

Herrie

“In gesprekken met omwonenden kwamen daarnaast ook hun grote angsten en verontwaardiging dat de landende vluchten over het centrum van Amsterdam, het Centraal Station, de Dam, het Vondelpark, de Hoofddorpplein buurt, enzovoort, richting de Oostbaan zo ontzettend laag vliegen. Je schrikt daar iedere keer weer van. Wat een ongelooflijke herrie geven die toestellen. Waarom vliegen de vliegtuigen zo verschrikkelijk laag? Andere bewoners hebben bijvoorbeeld veel last van de Buitenveldertbaan. Maar bovenal vonden de aanwezigen dat er gewoon te veel gevlogen wordt en zijn ze voorstander van een forse krimp van het officieel toegestane aantal vliegtuigbewegingen van 500.000 per jaar”, concludeert Léon.


De tekst spreekt voor zich, bewoners hebben er genoeg van.