Honderd jaar Brandweer op Halfweg

Algemeen
Burgemeester Marianne Schuurmans te midden van het korps van 'Brandweervereniging Halfweg-Zwanenburg'.
Burgemeester Marianne Schuurmans te midden van het korps van 'Brandweervereniging Halfweg-Zwanenburg'. (Foto's: Peter Vreeswijk)

HALFWEG - Het was afgelopen zaterdag 21 mei precies honderd plus een jaar geleden dat de vereniging van de Brandweer op Halfweg werd opgericht. Het feest zou in oktober 2021 plaats moeten vinden maar kon door de verscherpte corona maatregelen niet doorgaan. Dus kon ploegchef Ritchie Tromp afgelopen zaterdag alle leden, oud-leden en genodigden ontvangen in de brandweerkazerne aan de Oranje Nassaustraat op Halfweg. Voor de gelegenheid waren alle brandweerauto’s buiten gezet en was de kazerne feestelijk versierd met als achtergrond decor de Magirus-Ulm, de eerste spuitkar van de vereniging uit 1924.

Saskia Vreeswijk

Het programma werd rond 20.30 uur gestart. Allereerst werd afscheid genomen van acht brandweerlieden. Zij moesten het corps verlaten, hetzij door verhuizing, hetzij door een baan elders, waardoor de fysieke afstand tot de brandweerlocatie te groot werd. Vervolgens werden alle jubilarissen toegesproken door Ritchie Tromp, waarna burgemeester Marianne Schuurmans hen de onderscheiding op spelde en een oorkonde uitreikte. Het ging om maar liefst vijftien jubilarissen variërend in diensttijd van 12,5 jaar tot dertig jaar. Als laatste werd Ritchie Tromp toegesproken door Annette Klitsie, clustermanager van de veiligheidsregio, in verband met zijn 30-jarig dienstverband.

De Vereniging 100+1 jaar

Na de pauze stond de avond geheel in het teken van het honderdjarig bestaan van de vereniging. Leden van het corps hadden zich voor de gelegenheid gekleed in jaren twintig, de vorige eeuw-stijl. Het woord was aan Mark Hinderks, de samensteller van het jubileumboek ‘100 jaar brandweer Halfweg’. Hij stond uitgebreid stil bij het ontstaan en verdere verloop van de vereniging. Tenslotte werden exemplaren van het jubileumboek uitgereikt door de burgemeester, de regionaal commandant en de voor het boek geïnterviewde en (oud) leden van het eerste uur, Gerrit Achterhof en Arco Vaandering.

Tekst loopt onder de foto door.


Leden van het korps hadden zich voor de gelegenheid gekleed in jaren twintig, de vorige eeuw-stijl.

Vervolgens nam burgemeester Marianne Schuurmans het woord. “Het feit dat er zoveel jubilarissen gehuldigd zijn, zegt al genoeg over de vereniging. De onderlinge saamhorigheid is van uiterst belang.” Daarna reikte zij de eremedaille van de gemeente Haarlemmermeer uit aan Ritchie Tromp.

Naamswijziging

Tenslotte werd het naambord met de nieuwe naam van de vereniging onthuld, ‘Brandweervereniging Halfweg-Zwanenburg’, hetgeen ook recht doet aan de jaren geleden samengevoegde corpsen van Halfweg en Zwanenburg. 

Er werd toen nog tot in de kleine uurtjes na gefeest.

Leden van het corps hadden zich voor de gelegenheid gekleed in jaren twintig, de vorige eeuw-stijl.